Skal din træning være sjov?

af | 28. jun. 2017 | Motivation, Personlig træning, Træning | 0 Kommentarer

Du har nok ikke kunnet undgå at høre eller læse det. Din træning skal være sjov.

Det er hurtigt ved at blive det nye mantra blandt mange i fitnessbranchen, særligt blandt personlige trænere.

Jeg vil næsten vove at påstå at jeg hører og læser den sætningen oftere end den efterhånden slidte ”så du kan blive den bedste udgave af dig selv”.

Selvom jeg hilser denne forandring velkommen, så har jeg det en smule ambivalent med at ”træning skal være sjovt”. Jeg tillader mig at gå imod strømmen og forklarer hvorfor i denne artikel.

Jeg er tilhænger af, at fysisk aktivitet skal være lystbetonet. Særligt hvis fysisk aktivitet ikke er en indgroet vane i din dagligdag, kan det være vigtigt at det er lysten, der driver værket, indtil der er skabt en god vane.

Dette er dog ikke det samme, som at træning skal være sjovt. Der er en væsentlig distinktion i mellem lystbetonet og sjovt, som bliver glemt, mens mantraet lige nu spreder sig på Facebook.

Jeg er en indgroet realist. En vigtig del af mit arbejde som træner er, at opveje mine klienters ønsker med deres udgangspunkt, deres ressourcer og naturvidenskabens love og principper. Jeg skal så objektivt som muligt kunne vurdere, om det ønskede mål er opnåeligt, før vi igangsætter et forløb.

Det er min opfattelse, at der for de fleste personer vil være en konflikt mellem sjov træning og realistiske resultater.

Vigtig pointe (og den sædvanlige disclaimer):
Jeg skriver ”for de fleste personer”, da der er forskel på mennesker. Den afgørende forskel vil jeg uddybe i det følgende. Det er ligeledes også vigtigt at adskille om man synes selve træningen er sjov, eller om der er sjove forhold under træningen. Dvs. at der er en afslappet og sjov stemning, der hvor man træner, og at man generelt har det sjovt og godt med andre mennesker i forbindelse med træningen. Jeg er stor fan af det sidstnævnte, men det er ikke hvad jeg diskuterer i det følgende.

 

Forskellen på motion og træning

I folkemunde hersker der ikke den store forskel på udtrykkene motion og træning. For de fleste mennesker benyttes de i flæng. Der er dog en klar og væsentlig forskel på disse to. Forskellen er for mig at se vigtig i forhold til at kunne svare på spørgsmålet; skal din træning være sjov?

Motion er fysisk aktivitet, der ikke nødvendigvis er struktureret eller følger en systematisk udførelse af bevægelser. Formålet er ofte aktiviteten i sig selv og generelt at øge sundhed og velvære.

Træning er systematisk udførelse af fysisk aktivitet med formålet om at opnå en eller flere fysiske egenskaber, fysiske præstationer eller en bestemt fysisk form.

Vil du klassificere din fysiske aktivitet som motion eller træning?

Formentlig gør du som langt størstedelen af de personer, som kontakter mig, og som jeg møder i fitness centret. Du udfører træning.

Hvis du derimod bedre kan se dig selv som dyrkende motion, så vil det være en god ide at lave fysisk aktivitet, som du finder sjovt. Du vil med alt sandsynlighed have større succes med at dyrke motion regelmæssigt, hvis den er sjov at udføre.

Men hvad så med træning?

 

Det er sgu da ik’ for sjov! Det er meget bedre…

Træning indebærer, at der er et håndgribeligt mål. Noget man struktureret træner for at opnå. Formålet kan være at tabe x antal kg, løfte x antal kg, løbe x antal km eller noget helt fjerde med en tredje måleenhed.

Uanset hvad dit mål er, så vil der være noget, som du skal øve dig på, og noget som kræver en indsats før du kan opnå det. Ellers kunne du det allerede i forvejen.

Det vil være en proces, hvor der er udfordringer, og hvor du møder modstand. Det er en proces med fejlslagne forsøg, der skaber erfaring til at kunne overvinde den eller de forhindringer, der har holdt dig fra at opnå målet.

 

“The impediment to action advances action. What stands in the way becomes the way.”

– Marcus Aurelius

Sådan en proces kræver en accept af at der nogle gange skal trædes et skridt tilbage for at kunne tage to skridt frem. Og det er ikke nødvendigvis sjovt. Det kan tværtimod være svært og demotiverende.

Hvis du har en forventning om at din træning skal være sjov, så kan dét blive en hindring for, at du når dit mål. Forventningen kan få dig til at vige bort, når du møder modstand, og dermed drejer af vejen til dit mål fremfor at tackle problemstillingen.

Min oplevelse er, at personer, der har konkrete mål med deres træning, og samtidig har en forventning om at deres træning skal ske med et konstant smil på læberne, ikke får trænet særlig meget.

Den største glæde hos mine træningsklienter kommer ikke efter jeg viser en ny måde at træne noget, som de i forvejen er gode til.  Glæden kommer med succesoplevelsen af at de har overkommet en forhindring og opnår noget, som de ikke kunne før. Det er ofte noget, som vedkommende har undgået, men nu giver mening at gøre noget ved, fordi det står klart at det er vejen til at opnå det ønskede mål.

Tænk på noget som du har opnået i dit liv. Noget, som du er stolt over. Jeg kan næsten garantere at det ikke er noget, som du fik foræret. Det var højst sandsynligt svært og krævende, men det hele værd.

Din træning skal ikke være sjov. Din træning skal være meningsfyldt.

 

Vejen til målet skal give mening

Mennesker er forskellige med forskellige forudsætninger, ønsker og egenskaber. Nogen vil formentlig dyrke mere motion, hvis de gjorde hvad de synes er sjovt. De fleste ville være mere fysisk aktive, hvis de oplever succes med noget, som er meningsfyldt. Så vil lysten drive værket.

Jeg skal ikke bestemme om det er vigtigt for dig at den fysiske aktivitet, som du udfører, er sjov. Men hvis du har et mål med din træning, som du aldrig har opnået før, så vil jeg anbefale dig at fokusere på hvorfor det er vigtigt for dig fremfor om det er sjovt.

En måde at anskue en træningsproces på, er ved at sammenligne den med matematik. Dit mål er slutresultatet – det, som de fleste fokuserer på.

Men fokus på resultatet er ikke nok til at kunne sætte 2 streger under og afleverer opgaven. Det kræver en accept af og klarhed over selve problemstillingen, og dernæst er der en mellemregning, der skal løses, før resultatet opnås.

Hvis du er tålmodig, har du masser af forsøg til at finde frem til resultatet. Det vil det oftest kræve, hvis problemstillingen er stor og svær.

Matematik kan for mange synes kedelig, når der skal gøres en indsats for at finde frem til resultatet. Men det oplever jeg dog ikke processen med træningen frem mod et mål er. Det kan tværtimod være en spændende og givende rejse, hvor du lærer noget om dig selv.

Dog vil det ikke være sjovt under hele rejsen. Det vil ikke være hverken realistisk eller retvisende af mig eller af andre trænere at proklamere.

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *