Den store misforståelse om livsstilsændringer (video)

af | 6. aug. 2018 | Kost, Livsstil & sundhed, Træning | 0 Kommentarer

Vil du tabe dig, så skal du ændre livsstil. Det har du formentlig hørt flere gange. Det er heller ikke helt forkert, særligt ikke hvis vægttabet skal holde.

Jeg oplever dog at mange har en misforstået opfattelse af hvad en livsstilsændring er for en størrelse, og dette paradoksalt nok holder dem fra at ændre livsstil.

Mit bedste råd er: Vær uambitiøs, gør det simpelt og så nemt, som muligt, at komme i gang.

I den følgende artikel og video får du at vide hvorfor.

Jeg gennemgår:

  • Forskellen mellem quickfix tilgangen og livsstilsændringen.
  • Misforståelsen om livsstilsændringer: Det behøver ikke at være omfattende.
  • 3 konkrete eksempler på simple livsstilsændringer.

Den ovenstående video optog jeg med henblik på at klippe nogle sekvenser sammen til en kort og simpel video.
MEN jeg havde noget på hjerte. Så da jeg trykkede “record” og begyndte at snakke, så var der noget, som gerne ville ud. 🙂 Jeg glemte alt om at dele det op i små bider og redigere det sammen. Jeg tog det hele i én optagelse.

Derfor er videoen med tænkepauser og små “forstyrrelser”. Jeg håber dog at mit budskab kommer ordentligt ud. Ellers kan du læse den nedenstående tekst for uddybende forklaringer.

 

Problemet med bootcamps og slankekure

Følger du lidt med her på siden eller på Facebook, så er du formentlig klar over at jeg er ret kritisk over for hele bootcamp-konceptet.

Jeg bliver ofte kontaktet af mennesker, som ønsker hjælp og som tidligere har været på en eller flere bootcamps. Men det har ikke hjulpet dem. Tværtimod, så har bootcamp-tilgangen passet perfekt ind i et mønster med yoyo-vægt, hvor der er såkaldte gode perioder med masser af træning og ”styr” på kosten efterfulgt af en længere periode med inaktivitet og vægtøgning.

Det skyldes en tilgang, hvor det hele skal løses på en gang og på kort tid. En quickfix-tilgang. Det løser sjældent problemet på den lange bane.

Som fagperson ser jeg særligt nogle adfærdspsykologiske problemer med quickfix-tilgangen, som en bootcamp, men også slankekure hører ind under.

Jeg har lavet en video om disse problemstillinger og om hvad du bør vide inden du tilmelder dig en bootcamp her

Men hvad er alternativet? Hvad er løsningen for alle dem, hvor en bootcamp eller en slankekur ikke løser deres problem på den lange bane?

 

Forskellen på et quickfix og en livsstilsændring

Som du måske har regnet ud, så vil mit svar være en mere realistisk og langsigtet tilgang. Her bliver ordet ”livsstilændring” ofte brugt, hvilket ikke er forkert.

MEN jeg oplever at livsstilsændring ofte bliver misforstået, ligesom ordet bliver misbrugt at mange af dem, der tilbyder quickfix-tilgange, som slankekure og bootcamps.

En livsstilsændring sker altså ikke på 21 dage, 6 uger eller 8 uger. Livsstilsændringen kan maksimalt være påbegyndt.

En livsstilsændring adskiller sig på mange måder fra en quickfix-løsning. Men den vigtigste er for mig at se tidsaspektet.

Ved en bootcamp eller en slankekur ved man fra starten at der er en ende på det inden for kort tid. Man kan allerede se det ude i horisonten, hvilket gør det nemmere at gennemføre, fordi det slutter jo lige om lidt. Der er dermed en kort tidshorisont.

Ved en livsstilsændring forsøger man at ændre hverdagshandlinger (vaner) med det formål at fastholde dem eller at udvikle på dem yderligere på et senere tidspunkt. Man tænker altså langsigtet og tager højde for at ændringerne skal passe ind og kunne fastholdes i ens hverdag med alt hvad det indebærer af arbejde, børn, fritidsinteresser, op- og nedture.

 

Den store misforståelse

Jeg oplever at mange gerne vil ændre deres livsstil, men lige bliver nødt til at vente til der er overskud og tid.

Det skyldes opfattelsen af at deres livsstilsprojekt er omfattende, og at der er mange ting, som skal ændres før man er i mål.

Det er forestillingen om at man gør mange ting forkert, og at det nødvendiggør en ambitiøs og krævende indsats.

Tillad mig at komme med et andet forslag: Vær uambitiøs, gør det simpelt og så nemt, som muligt, at komme i gang.

Det kan sagtens være at der er flere ting ved din livsstil, som har behov for at blive ændret. Men det betyder overhovedet ikke at du skal tage fat i dem alle på en gang. Tværtimod.

Dit ambitiøse og omfattende projekt kan spænde ben for livsstilsændringen. Det behøver slet ikke at være omfattende og besværligt!

Det er den største barriere, som jeg oplever, når jeg forsøger at hjælpe mennesker med at blive sundere og få det bedre. Lægger man dette sammen med forventningen om at det hele skal ordnes på få uger, medfører det at intentionen om en livsstilsændring bliver til en uholdbar quickfix-løsning.

Hvis du vil ændre livsstil, så bliver du nødt til at tænke langsigtet. Vejen er lang og du har masser af tid, ligesom at gennemføre et maraton. En spurt hjælper dig ikke i starten af et maraton. Tværtimod.

 

3 eksempler på en livsstilsændring

En livsstilsændring handler om at ændre adfærd og dermed ændre sit liv i en positiv retning.

Jeg vil her komme med 3 eksempler på simple livsstilsændringer, som vil påvirke dit liv i en positive retning, og som vil være mulig at fastholde.

 

1: Træning

Hvis du ikke er aktiv, så vil regelmæssigt motion 2-3 gange om ugen være en kæmpe positiv livsstilsændring. Hvis du er overvægtig, vil du stadig få alle de positive sundhedseffekter af at dyrke motion, også selvom du ikke taber dig.

Hvis vi kigger over tid, så vil det at dyrke regelmæssig motion ofte medføre flere andre positive adfærdsændringer, eller der vil som minimum være skabt bedre forudsætninger for at arbejde videre med at ændre andre hverdagshandlinger.

Forskellen fra quickfix-tilgangen er her, at træningseffekter ikke nødvendigvis skal være store her og nu. Hvis du ikke er vant til at dyrke motion, så skal du ikke træne til du segner. Du skal indledningsvist have fokus på at blive tryg og fortrolig med din motionsform og fokusere på din evne til at komme afsted, ikke på hvor hård træningen er.

Med andre ord, så har du indledningsvist nået dit mål hver gang du tager i døren til træningscenteret, ikke først når du har taget de sidste spurter på crosstraineren. Sidstnævnte må komme, når du ikke kæmper med at komme afsted og selvfølgelig når du har lyst til spurter.

 

2: Søvn

Tilstrækkeligt med søvn kan spille en stor rolle i forhold til din sundhed og din evne til at overskue nye adfærdsændringer. Hvis du ikke får sovet noget, så har du skabt dårlige forudsætninger for at spise og træne, som du ønsker.

Derfor kan det at implementere nogle nye søvnvaner påvirke din livsstilsændring i høj grad. Det kunne eksempelvist være at du gradvist går tidligere i seng, så du sover flere timer i løbet af en uge, hvilket i sig selv vil være en positiv livsstilsændring, som ligesom med træningen vil kunne medføre andre positive adfærdsændringer.

 

3: Kost

Kosten er nok det område hvor quickfix-tilgangen er mest fremtrædende. Det er for mange mennesker normalen at ændre hele ens kost, når ønsket er vægttab. Igen så er opfattelsen at man per automatik gør det hele forkert.

Det er ikke min oplevelse. Jeg oplever at de fleste grundlæggende godt ved hvad de skal spise mindre af og hvad de skal spise lidt mere af. Problemet er sjældent viden, men snarere fremgangsmåden.

Når du hopper på en slankekur eller begynder at følge en kostplan, så er det et problem, hvis denne ikke tager højde for hvad du spiser i forvejen. Hvis stort set alle dine madvaner skal ændres på én gang, ender det med rigtigt mange til- og fravalg i løbet af bare én dag.  Det er svært at fastholde og gør det rigtigt svært for folk at ændre adfærd på den lange bane.

Min oplevelse er heller ikke at folk har behov for at ændre hele deres kost. Ofte, så består deres kostvaner af både gode og mindre gode valg. Hvorfor skal de også ændre de ting, som de forvejen gør godt?

Ved at fastholde de ting, som du i forvejen gør godt, og begynde at ændre på en eller to ting, som medvirker til at du ender med at have spist for meget, så bliver det et langt mere overskueligt projekt. Et projekt, som kan efterleves, og justeres yderligere, når de nye madvaner har fæstnet sig.

 

Ønsker du at vide mere om en langtidsholdbar indsats for at ændre din livsstil, så kan jeg anbefale dig at læse 3 udbredte misforståelses om personlig træning.

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *