3 udbredte misforståelser om personlig træning

af | 1. feb. 2017 | Personlig træning, Træning | 0 Kommentarer

Personlig træning kan give dig de resultater, som du drømmer om. Men din forestilling om hvad personlig træning egentlig er, kan stå i vejen for dine resultater.

Jeg har levet af at være selvstændig personlig træner i mange år, og jeg oplever særligt 3 udbredte misforståelser om personlig træning.

Det er misforståelser om hvad personlig træning handler om og indebærer, og de kan hindre at du får mest muligt ud af dit personlige træningsforløb.

De 3 misforståelser oplever jeg primært hos mine træningsklienter, men de findes desværre også hos nogle personlige trænere.

personlig træning træner odense

 

1. Du skal være i form for at starte ved en personlig træner

Det er ret paradoksalt. Men jeg oplever faktisk at mange af mine klienter har forsøgt at komme i bedre form før de turde at tage kontakt til mig.

Deres tanke er, at de bliver nødt til at være klar til min træning. Dette skyldes formentlig den tredje misforståelse om personlig træning (den kommer jeg til lidt senere).

Andre advarer mig også inden vi starter. Jeg hører ofte udtalelser i stil med:

”Jeg er virkelig i dårlig form. Træner du overhovedet sådan én som mig?”

Jeg lever af at være personlig træner. Min fornemmeste opgave er, at tilpasse din træning efter dit udgangspunkt og efter dine behov. Det samme gør jeg for mine andre klienter, som har et andet udgangspunkt og andre behov end dig.

Selvfølgelig træner jeg ”sådan én” som dig.

Du behøver med andre ord ikke at være i form for at starte ved en personlig træner. Lad det være trænerens opgave at få dig i form. Det er hvad han eller hun (forhåbentlig*) er uddannet til. Træneren burde med al sandsynlighed kunne få dig i bedre form på en mere hensigtsmæssig måde end du selv ville.

 

2. Du skal træne en bestemt type træning eller efter et bestemt koncept

Jeg får ofte spørgsmålet: ”Hvilken type træning skal jeg lave hos dig?”

Mit simple svar: ”Den type træning, som du har behov for i forhold til at nå dit mål, og som du bedst kan lide at udføre.”

Hvad du har behov for og bedst kan lide hænger dog ikke altid sammen. Vi mennesker undgår nemlig ofte hvad vi ikke er så gode til. Som min træningsklient vil der være behov for at arbejde på dine svagheder, hvis disse står i vejen for at nå dit mål. De gør de ofte.

Dine behov og din lyst kan dermed være afhængig af hinanden, hvis du ønsker at opnå resultater på den lange bane.

Et andet positivt aspekt ved at udfordre sine svagheder er, at vi mennesker elsker, når vi lykkes med noget og få succesoplevelser. Særligt hvis det har været svært.

Jeg finder det derfor nødvendigt at fastholde mine klienters fokus på de områder, hvor de (indledningsvis) har det svært, hvis de svage punkter holder dem fra at opnå hvad de ønsker. Samtidig forsøger jeg også at inkludere noget af den type træning, som de finder sjovere at udføre.

Jeg oplever dog at mange mennesker har forestillingen om at de skal passe ned i min kasse for at få succes med deres træning.

Hvis det var tilfældet, så kan man jo spørge sig selv om det i så fald overhovedet bør hedde personlig træning? Personlig træning handler efter min mening om at jeg får kassen til at passe til dig.

 

Der er forskel på personlige trænere

Personlige trænere kan have specifikke kompetenceområder eller klientmålgrupper. Der er mange måder at dyrke motion og være fysisk aktiv på.  At der findes personlige trænere med forskellige kvalifikationer og kompetencer gør at du har bedre mulighed for at finde den rette træner for lige netop dig.

Hvad der dog ikke må ske er, at træneren trækker et træningskoncept eller træningsmetode ned over hovedet på dig. Særligt hvis dette ikke er hvad du har behov for eller lyst til. Det afslører en manglende evne til at differentiere træningen ud fra den enkelte træningsklients udgangspunkt og behov.

Problemet ligger dog ikke udelukkende hos træneren. Vurderet ud fra de spørgsmål, som jeg får fra potentielle træningsklienter, så er der en udbredt forestilling om at jeg, som personlig træner, træner mine klienter på én bestemt måde.

”Foregår træning med frivægte eller er det i maskiner?”

”Skal jeg også træne cardio eller træner du HIIT med folk?”

Vi træner det, som du har behov for og som du kan formå at varetage på længere sigt. Så længe det hænger sammen med den målsætning, som vi har sat for dig.

Nu må du ikke misforstå mig. Dette betyder ikke at jeg er en altmuligmand. Jeg træner ikke klienter i noget, som jeg ikke mener at jeg har kompetencerne eller lysten til. Det kunne for eksempel være hvis du ønsker at blive vildt god til olympisk vægtløftning eller stille op i en æstetik konkurrence, såsom bikini-fitness, athletic-fitness osv. I så fald vil jeg henvise dig til en træner, der er bedre egnet end mig.

Som træningsklient har du muligheden for at vælge en træner med den specifikke kompetence, som du lige præcis har behov for. Og du skal være klar over at du ikke behøver at passe ind i trænerens koncept eller træningsmetode. Den bør tilpasses dig.

 

3. Personlig træning er hårdt og udmattende

Noget af det nemmeste i verden er, at gøre din træning hård og udmattende. Det er en utrolig let opgave for en træner.

Hvor hård din træning er bør derfor ikke være en målestok for hvor god en personlig træner du har.

Det er en langt sværere opgave at tilpasse din træning efter dine behov, så du oplever løbende fremgang mod et fastlagt mål ved at give dig værktøjer, som du også kan bruge på egen hånd.

Hvor træt, udmattet og øm du er efter en træning bør ikke være et parameter for om træningen har været god. Hvorvidt træningen er god og den rette for dig, bør måles på om du opnår resultater.

 

Får du andet for dine penge end hård træning?

En kendsgerning som de fleste gode trænere er bevidste om, men som jeg sjældent oplever talt om eller drøftet i fitnessbranchen er, at mange fysiske kompetencer, såsom styrke, stabilitet, bevægelighed og koordination, er kompetencer ligesom alle mulige andre kompetencer.

Fysiske kompetencer kan læres ved at øve sig på dem. Man behøver ikke at træne sig til dem med blod, sved og tårer. Faktisk lærer vi mennesker enormt dårligt, når vi er trætte.

Det betyder med andre ord, at du kan blive kompetent i flere aspekter af fysisk træning uden at du nødvendigvis skal udføre hård og udmattende træning. Som udgangspunkt kan du nå ret langt ved at øve dig på dem.

På et eller andet tidspunkt, så skal der selvfølgelig trænes og gerne til udmattelse i ny og næ. Men dette sker langt mere hensigtsmæssigt, hvis du er blevet kompetent til at bevæge dig og god til at udføre de øvelser, som du nu skal til at træne hårdt og til udmattelse.

Risikoen for skader vil være mindre, du vil føle dig mere tryg og derfor have en bedre mulighed for at træne til din reelle udmattelse.

Derudover vil du på et tidspunkt ikke længere have behov for at der står en træner og fortæller dig hvordan du skal gøre. Det vil du have lært undervejs. En læring, som du vil kunne tage med dig og bruge længe efter dit personlige træningsforløb er slut.

 

* Personlig træner er ikke en beskyttet titel. Derfor kan alle kalde sig for personlig træner. Jeg skriver derfor forhåbentlig, da jeg mener at det er vigtigt at man har en relevant uddannelse eller baggrundsviden for hjælpe andre med træning og sundhed.

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *