EQ Pure Arctic og Balance olie: Helse eller humbug?

af | 2. okt. 2016 | Kosttilskud, Livsstil & sundhed, Personlig træning | 155 Kommentarer

omega-3 olie, balance olie, EQ Pure arctic

Jeg har tidligere skrevet en artikel omkring Balance Olien fra Zinzino på fitness-blog.dk. Fitness-blog blev solgt henover sommeren 2016, og den nye ejer har tilsynladende fjernet artiklen. Jeg er sidenhen blevet kontakte af flere, som har spurgt til artiklen, fordi de ønskede at videreformidle indholdet.

Da jeg mener at artiklens indhold stadig er yderst relevant, har jeg valgt at skrive en ny og opdateret artikel. Denne artikel tager udgangspunkt i Balance olien, men er også gældende for EQ Pure Arctic Oil fra Eqology, som er et næsten identisk produkt, der sælges gennem den samme fremgangsmåde.

Jeg har mødt begge olieprodukter i min daglige færden, som underviser og træner i sundheds- og fitnessbranchen. Jeg oplever at produkterne bliver tilbudt mange selvstændige med enkeltmandsvirksomheder, som en mulighed for videresalg til deres kunder, klienter og patienter. Ligeledes oplever jeg at flere af mine træningsklienter har fået det tilbudt af personer i deres familie eller omgangskreds.

Fælles for dem alle er, at der med tilbuddene følger påstande om utrolige sundhedseffekter, samt skræmmende (mis)information om konkurrende produkter. Jeg har derfor følt mig nødsaget til skrive en artikel (igen) for at afklare hvad der er fakta, og hvad der er fiction.

 

Hvad er Balance olie?

Balance olien er et kosttilskud, som sælges af virksomheden Zinzino. Zinzino står også for salg af kaffe og kaffemaskiner.

Zinzinos produkter, herunder balance olien, kan ikke købes i butikker eller andre webshops. Balance olien skal købes via såkaldte ”direktesalg”.

Direktesalg sker gennem deres partnere, som kan være privatpersoner eller mindre virksomhedsejere (fx en zoneterapeut). Zinzinos partnere kan enten få deres egne produkter billigere eller tjene penge, når de sælger balance olien. Ligeledes kan de tjene penge via kommision, hvis de skaffer Zinzino nye partnere, der også køber produkter.

Det direktesalg system kaldes også Multi-level marketing (MLM) og er lovligt i Danmark. Forbrugerrådet har dog udtrykt bekymringer over salgsmetoden, da de mener at de minder om ulovligt pyramidespil. (Link til udtalelse fra Forbrugerrådet)

 

Hvad indeholder Balance olien?

Olien består primært af omega-9, omega-3 og D-vitamin ifølge Zinzinos egen hjemmeside. Alle 3 er næringsstoffer, som er vigtige at indtage gennem sin normale kost. Og der kan være gode argumenter for at indtage D-vitamin gennem kosttilskud, særligt i vinterhalvåret her i Danmark. Ligeledes kan man supplementer med omega-3 fra fiskeolie, hvis man ikke spiser regelmæssigt fed fisk.

Omega-9 kan dog virke overflødig, da det er forholdsvis nemt at indtage rigeligt gennem sin normale kost. Omega-9 findes for eksempel i olivenolie, som let kan benyttes i madlavning. Men her påstår sælgere og brugere af Balance olien at omega-9 har en særlig beskyttende egenskab. Mere om det senere.

Det primære aktive næringsstof må siges at være omega-3. Mængden af omega-3 fedtsyrer (EPA + DHA) i Balance olien ligger på 33,8% af det samlede indhold.

Sammenlignet med konkurrerende omega-3 produkter, så er dette et lavt indhold. Eksempler på 3 produkter, hvor du får mere omega-3 for ca. samme pris eller billigere er blandt andre:

 • Omega-3 fra Nordic Naturals (55 % EPA + DHA)
 • O3 fra Purepharma (65 % EPA + DHA)
 • Omega Balance fra Myprotein (60 % EPA + DHA)

 

Prisen for at være i balance

Da Zinzinos balance olie ikke sælges i butikkerne, så kan det være svært at finde frem til en konkret pris. Men gennem salgsmateriale, som jeg har set omdelt, samt henvendelser fra tidligere kunder, har jeg fundet frem til at prisen på en flaske olie koster 350 kr + 50 kr i fragt.

Zinzino sælger også deres Balance olie i kapsler, som må siges at være den mest gængse måde at indtage fiskeolie produkter på. Balance olien sælges i bøtter á 120 kapsler. Her koster 6 bøtter med Balance olie knap 2100 kr. Det er næsten 350 kr. per bøtte. Prisen må derfor siges at ligge i den dyre ende, hvis vi sammenligner den med prisen på konkurrerende produkter.

Du skal derudover være opmærksom på at Zinzino produkter betales via et abonnement over 6 måneder – deraf prisen for 6 bøtter. Dette vil sige at du forpligter dig i 6 måneder ved at købe Balance olien.

Sammenligner vi kapslerne fra Balance olien med Omega 3 fra Nordic Naturals – et konkurrerende produkt til samme pris, så får man både et større indhold af omega-3 hos Nordic Naturals (55%) end hos Balance olien (33,8%) og man får flere kapsler (Nordic Naturals: 180 vs. Balance olie: 120).

 

Du betaler næsten 7 gange så meget for den samme omega-3

I en kommentar på min tidligere artikel på fitness-blog.dk blev jeg gjort opmærksom på at Zinzino køber deres fiskeolie til Balance olien fra den islandske producent Lysi (dokumentation her – se side 8). Lysi’s egne produkter sælges i flere danske butikker til en forholdsvis lav pris.

Her er en sammenligning af indholdet af Balanceolien og Lysi’s fiskeolie:

 • Balanceolien indeholder 200mg Omega 3 per mL, heraf 102mg EPA og 48mg DHA
 • Lysi fiskeolie indeholder 308mg Omega 3 per mL, heraf 147mg EPA og 92mg DHA

Begge produkter indeholder citrus og E306(tocopherol).

 • Prisen på balanceolien er pr. mL: 280kr/300mL= 0,93kr/mL Daglig pris ved indtag af 3000mg Omega 3 =14 kr.
 • Prisen på Lysi fiskeolie er pr. mL: 50kr/240mL= 0,21kr/mL Daglig pris ved indtag af 3080mg Omega 3 =2,10 kr.

Du betaler derved knap 7 gange så meget for den samme fiskeolie. Producenten er den samme. Fiskeolie fra Lysi kan du gå ned i f.eks Superbrugsen i dag og tage ned fra hylden. Du behøver ikke at betale for det over det næste halve år, men kun den ene gang.

Så skal der selvfølgelig omvendt også påpeges at Lysi’s egen fiskeolie hverken indeholder olivenolie og D-vitamin. Men for 11,90 kroner om dagen kan du købe rigtig meget D-vitamin og olivenolie.

 

Kort om Balance olien:

– Balance olien sælges gennem en salgsmetode, kaldet MLM, som i følge forbrugerrådet kan være på kant med markedsføringsloven.

– Balance olien er primært et omega-3 produkt blandet op med en masse olivenolie.

– De positive sundhedseffekter ved at tage Balance olien må menes at være de samme, som ved alle andre fiskeolie produkter med omega-3. Næringsstofferne er de samme. Effekterne er derfor ikke særlige kun for Balance olien.

– Balance olien har et lavere niveau omega-3 end de fleste konkurrerende produkter.

– Omvendt, så er Balance olien dyrere end konkurrerende produkter, der kan købes i ganske almindelige butikker og webshops uden at du skal binde dig til et abonnement.

 

Påstande om Balance olie og EQ Pure Arctic Oil

Jeg vil i det følgende nævne nogle af de påstande, som partnere ofte benytter sig af for at sælge deres produkt, og give mit bud på om der er hold i påstandene. Overordnet set går mange af påstandene på at Balance olie og EQ Pure Arctic Oil har en bedre virkning end andre produkter.

Denne påstand kan kun fastslås ved at der laves en objektiv undersøgelse, hvor effekten af produkterne sammenlignes under kontrollerede forhold (en dobbeltblinded randomiseret kontrol undersøgelse ville være det optimale). Der forelægger dog ikke sådan en undersøgelse, hvilket vil sige at der ingen belæg er for at påstå at et produkt er bedre end et andet.

 

“Vi tilbyder en omega-3/omega-6 test før og efter, der beviser at vores produkt virker. Dette gør andre produkter ikke, så vi ved ikke om de virker”.

Jeg vil ikke anfægte deres tests, som bliver foretaget i udlandet. Dette har jeg intet belæg for. Men helt simpelt, så betyder en test ikke at andre produkter ikke virker. Forskning har vist at regelmæssig indtagelse af omega-3 forbedrer omega-3/6 ratioen. Dette gør sig ikke kun gældende for omega-3 i Balance olie eller EQ Pure Arctic Oil blot fordi de tilbyder en test. Dette gør sig gældende generelt for omega-3.

 

“Vores olie kan kurere diverse lidelser, såsom gigt, migræne, hudlidelser, depression, astma og allergier…”

Der er efterhånden lavet en hel del undersøgelser på omega-3 fedtsyrer og de positive sundhedseffekter ved et regelmæssigt indtag er: Sænkning af blodtryk ved personer med forhøjet blodtryk, nedsætte risikoen for hjertekar-sygdomme, hvis du er i risikogruppen, små forbedringer i kolesteroltallene, sænke mængden af frie triglycerider i blodet, generelt forbedre kognitive evner, herunder en mindre positiv effekt på depression, demens og generel kognitiv forfald. Derudover peger noget forskning på at omega-3 kan have en såkaldt anti-inflammatorisk effekt. Der er dog mange ting, der spiller ind i forhold til inflammation, og hvorvidt omega-3 kan spille en egentlig rolle mangler fortsat forskning.

Der er mig bekendt ikke belæg for at omega-3, og herunder Balance olie og EQ Pure Arctic Oil, kan have en positiv effekt på andet end, det som jeg nævner i det ovenstående.

 

“Andre produkter er harske eller ender med at blive harsk i maven efter indtagelse. Dette gør Balance olie / EQ Pure Arctic Oil ikke, da den særlige blandingsforhold med omega-9 beskytter omega-3 fedtstofferne”

Til trods for rygter om det modsatte, så er det intet belæg for at hævde at fiskeolie, der sælges i Danmark er harske eller harske i sådan en grad at det er sundhedsskadeligt at indtage (notat fra DTU Fødevareinstituttet).  Hvorvidt at omega-3 blandet med (meget) omega-9 har en bedre effekt end omega-3 alene er mig bekendt ikke blevet undersøgt endnu. Det er derfor en udokumenteret påstand. De mange undersøgelser, som har vist en gavnlig sundhedseffekt af indtag af omega-3, er lavet primært ved at give forsøgspersoner tilskud med omega-3 og ikke omega-3 og omega-9. Omega-3 her dermed gavnlige effekter også i fraværet af en hel masse omega-9.

 

I kommentarene til denne artikel er der flere eksempler på påstande omkring olierne, der savner evidens. Det giver et godt billede af hvordan olier, som Balance Olie og EQ Pure Arctic Oil, bliver solgt på et falsk grundlæg af enten nær-mirakuløse effekter, skræmmende misinformation om andre produkter eller en blanding af disse to. Du kan læse kommentarene herunder.

 

Dyre dråber og overdrevne effekter

Min holdning til olier som Balance olien og EQ Pure Arctic Oil er ret klar. Det er et produkt med et lavt indhold af omega-3, der bliver solgt til en høj pris. Det gør det dermed til et dårligt køb set fra en forbrugers synspunkt.

Men det er der jo så mange andre ting, der er…

Det største problem ved disse olier er efter min mening, at den sælges gennem direkte salg. Jeg skal ikke gøre mig til dommer for hvorvidt at salgsmetoden er ulovlig eller ej. Men gennem direkte salg metoden er der mulighed for at produktet kan sælges på baggrund af udokumenterede påstande.

De direkte salg kan medføre en tvivlsom markedsføring, hvor påstande om utrolige effekter kan benyttes. Det foregår oftest som møder mellem 2 eller flere personer. Oliens påståede egenskaber bliver derfor leveret mund til mund.

Derigennem opstår der sundhedseffekter og personlige erfaringer med produktet, som sælgeren aldrig kunne slippe af sted med at skrive i sin webshop eller i officielt salgsmateriale. Har du snakket med en sælger eller brugere af Balance olie eller EQ Pure Arctic Oil, så har du formentlig oplevet dette.

Begge olieprodukter indeholder omega-3 fedtsyrer, som har dokumenteret positive sundhedseffekter ved de rette mængder. Men det er ikke enestående for hverken EQ Pure Arctic Oil eller Balance olien. Det er noget, der generelt er gældende for omega-3 produkter. Derfor er olierne hverken unik eller mirakuløs.

Tværtimod, så kan du finde konkurrerende produkter, der både indeholder mere omega-3 og kan købes til en billigere pris. Uden at du skal binde dig til et abonnement.

155 Kommentarer

 1. hej jeg kender personer i min omgangskreds som forhandler zinzino og hvad er fakta ang.det de påstår nemlig at den proces der gør at epa og dha indkapsles og bliver lig med depotmedicin og har måttet høre på at forskerne bag har fået nobelprisen håber du gider svare da jeg godt kunne bruge nogle argumenter som ikke kommer fra zinzino. hilsen claus

 2. Hej Claus

  For at jeg er sikker på at jeg forstår dig korrekt, så har du fået at vide af forhandlere af Zinzino at deres omega-3 fedtsyrer bliver indkapslet i forarbejdsningsprocessen, så det virker som depot medicin?

  Først og fremmest så er det ikke din opgave finde beviser for deres påstande. Det er dem, som fremlægger påstande om deres olie. Det er dermed også dem, som skal fremlægge beviser for de påstande.

  Jeg har oplevet det utallige gange i min tidligere artikel på fitness-blog (som blev fjernet, da der kom ny ejer), at tilhængere og forhandlere kom med de mest utrolige påstande om olien. Så snart jeg stillede spørgsmålstegn, så mente de at det var min opgave at modbevise det. Sådan fungerer det ikke ikke i et retssamfund. Der bør ikke herske omvendt bevisbyrde.

  Så næste gang nogen påstår noget, så kræv beviser for de påstande. Hvis de ikke kan bevise det, så er der som udgangspunkt ingen belæg for deres påstande.

 3. Hej Kristian. Du nævner i din blok at en test af n-3/n-6 balancen er bundet op på en kortere eller længere købsaftale.
  Er du bekendt med muligheder for at få lavet en uvildig test?
  Med venlig hilsen/Henning

 4. Nej, det er jeg ikke.

  Spørgsmålet er om der overhovedet er behov for en test? Vi ved fra videnskabelig forskning at indtag af omega-3 fedtsyrer (ikke kun balance olie eller Pure Arctic oil) forbedrer ratioen. For mig at se bliver testen brugt som en salgsgimmick til ikke blot at påpeger at et produkt virker, men også at andre produkter ikke virker, hvilket ikke giver nogen logisk mening.

 5. Hej Kristian. Jeg har hørt; det efter min mening, helt tåbelige påstand, at man skal spise TO KILO FISK om dagen for at blive dækket ind med ens behov for fiskeolie, og ved at tage Zinzino balanceolie, så bliver man dækket ind. Jeg mener man skal spise fisk to gange om ugen og ca. på ugebasis 300 g, så det er da noget af en påstand, som jeg ikke kan finde dokumentation for. Kan du hjælpe mig med lidt info.

 6. Det lyder som om at der er nogen, der har misforstået noget eller kommet til at bytte rundt på enhederne. 🙂

  Mig bekendt, så viser de fleste forskningsstudier, at omega-3 har en positiv effekt på sådan noget som led ved en dagsdosis på eller over 2000 mg omega-3. Altså 2 gram omega-3 og ikke 2 kg fisk. For en positiv effekt på hjertefunktion, så behøver vi kun omkring 500 mg – 1000 mg omega-3 for at få en positiv effekt.

  2 kilogram fisk om dagen lyder fuldstændig vanvittigt, og hvis vedkommende, der kommer med påstanden, ikke selv kan bakke sin påstand om med evidens, så synes jeg bare at du skal lade den påstand prelle af på dig.

  I de fleste fisk, som vi spiser her i Danmark (makrel, laks, sild osv.) er omkring 2 til 6 g omega-3 per 100g fisk. Man skal dermed ikke spise 2 kg fisk for at få tilstrækkeligt med omega-3. 🙂

 7. Hej,
  Det var meget interessant læsning.
  Jeg tager selv Pure Artic Oil, kan du fortælle mig om jeg kan tage altid fiskeolien i stedet for Pure Artic Oil?
  Jeg giver 387.-+ fragt 50.- pr. Måned i 6 måneder.
  På forhånd tak for hjælpen
  Sørina

 8. Hej Sørina

  Ja, som udgangspunkt kan du sagtens. Du vil kunne få den samme mængde omega-3 fedtsyre for færre penge, og uden at skulle binde dig til et betalingsabonnement. Hvis du også har behov for D-vitamin, så vil du også kunne købe dette og stadig have sparet penge.

 9. Hej Kristian
  Ved du om zinzinos omega 3 olie er forarbejdet ved lavere temperatur således kroppen bedre kan optage omega 3?
  God artikel du har skrevet.
  Mvh Lene

 10. Kære Kristian
  Jeg må desvære sige, at din information omkring EQ olie og fedtsyrer er meget mangelfuld og ensidig. Jeg håber, at du er fair overfor dine læsere og lader dette stå på din blog.
  Hvis du skal have, hvad der svarer til 1 spk. EQ olie af DHA og EPA, skal du op på 8-10 piller. Alle fiskeprodukter i pilleform har en højere totox-værdi (harskningsgrad) end iltfri presset olie.
  Ring derefter til firmaerne og hør, hvor de har deres olie fra – oftet komme det fra Chile og Peru, også selvom det bliver solgt som om det kommer fra Norden.
  EQ olien kommer fra det nordligste polarhav, og torsken bliver presset på både med det samme. Ingen fiskeolie har så lav en totox-værdi som den fra EQ.
  Når du selv mærker effekten af EQ olien, og anbefaler den til 3 – ja så får du den selv gratis, ingen anden olie kan du få gratis.
  PLUS du har mulighed for at får en blodtest der viser din personlige Omega-3 og 6 balance ved at sige ja til at købe 7 flasker olie over 6 mdr. Derefter er olien nede på 279,- pr. flaske, som svarer til en månedes forbrug. Så din påstand, at den er dyr? – Jeg tager den personligt og aldrig taget fiskeolie indtil jeg støtte på dette rene produkt.
  Gode hilsener Bettinna Delfs

 11. Tak Lene.

  Zinzino får deres omega-3 fedtsyrer fra producenten Lysi. Begge sælger olier i Danmark og skal dermed opfylder krav og retningslinjer fra Fødevarestyrelsen.

  Der er ikke et problem med harske fiskeolier i Danmark til trods for hvad nogle forsøger at skræmme andre til at tro, så jeg vil gå ud fra at både Zinzino og Lysi behandler deres olie efter de gældende regler.

 12. Chris, det er rigtig fint at du er glad for den olie, som du har valgt at købe og indtage.
  Kan du fremlægge evidens for at EQ Pure Arctic Oil har et lavt TOTOX tal? Og at dette ligger under gennemsnittet for andre fiskeolier?

  Generelt, så er der en tendens til at tilhængere og sælgere af EQ Pure Arctic Oil og Balance olien påstår at disse olier har lave TOTOX tal. Kan jeg ikke få lov at se et bevis for dette? Og endnu vigtigere at disse tal er lavere end de andre produkter på markedet?

  For mig at se føres der en skræmmekampagne. DTU har i deres undersøgelser fastslået:
  “Den internationale omega-3 organisation (GOED, som er en organisation for omega-3
  olieproducenter) har dog vedtaget en grænse for TOTOX-tallet på 26, som fiskeolier skal leve op til under hele deres holdbarhedsperiode. Alle de fiskeolier, som DTU Fødevareinstituttet undersøgte for DR Kontant, lå under denne grænse.”
  Kilde (pdf): http://www.food.dtu.dk/-/media/Institutter/Foedevareinstituttet/Publikationer/Pub-2013/notat_harske_fiskeolier.ashx?la=da

 13. Kære Bettinna

  Jeg vil lade din kommentar stå, hvis du kan komme med beviser fra troværdige kilder for samtlige af dine påstande. Disse er:

  “Alle fiskeprodukter i pilleform har en højere totox-værdi (harskningsgrad) end iltfri presset olie”

  “…oftet komme det fra Chile og Peru, også selvom det bliver solgt som om det kommer fra Norden”

  “Ingen fiskeolie har så lav en totox-værdi som den fra EQ [Pure Arctic]”

  Det er dine påstande. Det er dermed dit ansvar at fremlægge beviserne for dem. Ellers tager jeg det ikke seriøst og jeg sletter din kommentar.

  Derudover så kommer du med konstateringer omkring spsk. olie vs. 8-10 tabletter, samt pris, hvor simpel matematik siger at du er forkert på den. Jeg har endda eksempler i denne artikel, som du kommenterer på. Prøv at læse den igen.

 14. Fremragende læsning og tak fordi du har taget dig tid til, at forklare så nøjsomt omkring fiskeolien. Det er nemt at blive fanget i gode historie og misinfomation. Jeg køber selv mit omega-3 fra apoteket (deres eget mærke) til en glimrende pris. Det vil jeg fortsætte med 🙂

 15. Spændende læsning, som hjalp mig til at træffe, for mig, det rigtige valg mht fiskeolie. Jeg har lige skiftet mærke indenfor fiskeolie, efter jeg så forbrugerrådet tænk test af disse, og der kunne jeg se at den vi tog fra multitabs (apoteket) kun var på middel. Da jeg har svært ved at få sådan noget olie ned, bliver det ved kapsler herhjemme, og jeg har efterfølgende købt pikasol premium fiskeolie kapsler, som fik en score på 67% ud af 100.

  https://taenk.dk/test/fiskeolie/testede-produkter

  Og så lige en tak, for at redde mig fra at falde i fælden, fordi en ven sælger EQ.

 16. Kære Kristian
  Mine kommentar afventer stadig sv. ? Sådan ser det ud på min pc.
  Efter min erfaring med at skrive på din blok vil jeg love mine læsere at lade alt stå, alt andet er useriøst.

  Ring eller skriv til mig, hvis du har lyst – jo flere vinkler på et emne jo bedre viden.

  Gode hilsener
  Bettinna

 17. “Alle fiskeprodukter i pilleform har en højere totox-værdi (harskningsgrad) end iltfri presset olie”

  —dette var der en masse information om i en DR-udsendelse for 1-2 år siden

  “…oftet komme det fra Chile og Peru, også selvom det bliver solgt som om det kommer fra Norden”

  —svar skyldig

  “Ingen fiskeolie har så lav en totox-værdi som den fra EQ [Pure Arctic]”

  —EQ oplyser værdien, det gør andre selskaber ikke. Man kan dog læse denne artikel (og google totox for den sags skyld): http://fiskeolie-test.dk/er-din-fiskeolie-harsk/

 18. Betinna:

  Jeg har ikke godkendt dine efterfølgende kommentarer, da du ikke kommer med belæg for dine påstande. Der kommer blot nye påstande uden evidens, og opfordringer til at jeg skal ringe rundt til forskellige forhandlere.

  Jeg har skrevet min artikel i et forsøg på at komme med noget faktuelt og objektiv viden på området, da det er så mange påstande uden belæg om fiskeolie generelt. Derfor vil jeg af gode grunde ikke lægge spalteplads til at denne tendens forsætter på min hjemmeside.

  Alle er velkommen til at skrive. Men kommer man med en påstand, så skal man kunne fremlægge bevis for den påstand og ikke bare bede os andre om at forsøge at modbevise den. Sådan fungerer det ikke.

  Jeg vil dog gerne takke dig for din gode tone.

  Du må have en god dag. 🙂

 19. Hej Dorthe

  “dette var der en masse information om i en DR-udsendelse for 1-2 år siden”
  Link?
  Hvis det er Kontant udsendelsen, som du tænker på, så er det 4,5 år siden den blev sendt. DTU Fødevareinstituttet kom efterfølgende med en kritik at udsendelsen. Det har jeg skrevet om i artiklen, hvor der er link til DTU.

  “EQ oplyser værdien, det gør andre selskaber ikke. Man kan dog læse denne artikel (og google totox for den sags skyld)”
  Det er ganske enkelt ikke rigtigt. Der er adskillige producenter, der oplyser deres TOTOX tal. Blandt andre Pikasol og Futura.
  Link: http://www.pikasol.dk/?page_id=246 og http://www.futura-helsekost.dk/Fiskeolie.43.aspx

  Og selvom det var tilfældet at EQ var de eneste (hvilket de ikke er), så er det ikke et bevis for at EQ Pure Arctic, så har lavere TOTOX tal.

 20. Er i chok over en kan skrive sådan en gang pjat, kan følge man er utilfreds med network , men at udtale sig om noget man intet ved om er lavt. Jeg har taget mange forskellige fiskeolier som faktisk ingen virkning havde de kommer ind i kroppen og ud igen ca 4 timer efter, balanceolien bliver i kroppen op til ca 34 timer, vil lige høre om du mener der ingen forskel er? når man vælger en fiskeolie skal man bestemt gå efter dem med test til, prøv at tage en test selv jer der tror der ingen forskel er, jeg gjorde og blev meget klogere. sidst i 2015 fik jeg to blodpropper i hjertet , noget af en tur… Jeg startede både på olien og xtender fra zinzino , min krop var helt i stykker, efter en tid til en undersøgelse fik jeg at vide det så rigtig godt ud , den sidste undersøgelse overlægen var faktisk i chok , ingen i hans 30 år som læge havde fået deres krop rettet op så hurtig , og burgte ikke kunne lade sig gøre uden medicin, men jeg er et levende bevis for det kan gøres med de rigtige ting, olien fra zinzino er fantastisk ligegyldig hvor mange der prøver på at fortælle den ikke er, selv lægerne er ved at forstå, så at en her inde skriver sådan en gang pjat må stå på hendes regning har intet med sandheden at gøre…

 21. Håber du er en person der deler de svar du ikke ønsker også, vi må se om du gør

 22. Hej Sofia

  Jeg håber at du er kommet dig over dit chok.

  Det, som jeg skriver, står på min regning. Det underbygges dog også af videnskabelig evidens og der er dermed belæg for mine udtalelser. Kan du sige det samme om dine?

  Som jeg har skrevet flere gange herinde: Når man kommer med en påstand, så skal den også underbygges. Du kommer f.eks med noget af en påstand:

  “Jeg har taget mange forskellige fiskeolier som faktisk ingen virkning havde de kommer ind i kroppen og ud igen ca 4 timer efter, balanceolien bliver i kroppen op til ca 34 timer”

  Hvor har du dette fra? Kan du henvise til noget, som beviser denne påstand?

  Det samme gør sig gældende af din kritik af min artikel. Du skriver at det er en gang pjat og at det er “lavt” at udtale sig om noget man intet ved om.

  Prøv at gå efter bolden fremfor manden. Hvad er det helt konkret, som du mener, er faktuelt forkert i artiklen? Dette skriver du faktisk intet om.

  I forhold til din sygehistorie, så er det godt at høre at du har fået det bedre. Men din bedring kan ikke tilskrives omega-3 olie (uanset hvem der sælger den) ligesom den heller ikke ville kunne tilskrives zoneterapi, healing eller noget helt fjerde.
  Enkeltmands historie (anekdoter) kan ikke bruges til at sige noget, der skulle være generelt gældende for alle andre mennesker. Der er simpelthen for mange usikre og ukontrollerede variabler – også ting, som den enkelte person slet ikke er klar over. Indenfor videnskaben rangerer anekdoter lavest i evidenshierarkiet. Du kan læse mere om dette her: https://sciencebasedmedicine.org/the-it-worked-for-me-gambit/

  For eksempel er der noget ved din historie, som virker underligt (at du fik 2 blodpropper i hjertet og så ikke modtager medicin), men dette vil vi ikke kunne debattere. Jo, vi kunne måske godt bruge tiden på det, men det ville være nytteløst, fordi det aldrig ville kunne føre til noget konkret. Den eneste måde at finde frem til en tæt på indiskutabel sandhed var, hvis du fremlagde din journal. Dette forventer jeg ikke at du gør, men jeg håber at du kan se hvordan en enkeltmands historie ikke kan bruges som evidens.

  Jeg tror at vi alle kender eller har hørt om en, der blev over 90 år gammel, selvom hun røg tobak hver eneste dag i sit voksenliv. Betyder det så at tobak ikke er farligt?

  Nu nævner du til sidst i din kommentar at mit “pjat” intet har med sandheden at gøre. Den videnskabelig metode, som jeg følger, er søgen efter objektive virkeligheder, hvilket er så tæt på “sandheden”, som man kan komme. Du skal igen være velkommen til at komme med nogle konkrete eksempler på hvor jeg i min artikel afviger fra sandheden. Men husk at underbygge med kilder.

 23. Kristian Bradsted:

  1. Du er en genial debattør. Saglig selv med mudder smidt lige i ansigtet 😀
  2. Tak til Chris, Betinna og Dorte for jeres “underholdende” kommentarer på Kristians SUPER gode artikel.
  3. God weekend 🙂

 24. Goddag.
  Er denne olietråd ikke løbet lidt af sporet.
  Har et par spørgsmål
  Bliver sælgere af Balance olien så aflønnet fra udlandet ?
  Er der rekrutterings møder ?

  Er helt ærligt ikke blevet klogere.

  God rejse i livet til alle

 25. Goddag Henrik

  Hvorledes mener du at kommentar-tråden (jeg antager at det er den, som du mener) er løbet af sporet?

  Jeg kan ikke svare dig med fuldstændig sikkerhed på dine 2 spørgsmål. Jeg ved dog at der er en dansk afdeling af Zinzino med en ledelse, da jeg tidligere at blevet kontaktet af en fra ledelsen.

  I forhold til rekruttering af nye “partnere”, så sker det vist primært via 1-til-1 møde og mindre gruppe-møder. Det er dog kun baseret på de beretninger, som jeg har fået fortalt, samt ud fra de mange kommentarer i den tidligere tråd på fitness-blog.dk.

 26. Hej Kristian

  Hvilken fiskeolie tager du selv?

  Mvh 🙂

 27. Hej Paw

  Jeg tager i øjeblikket ikke fiskeolie i form af kosttilskud. Men forsøger at få nok via min almindelig kost.

  Det er dog svært med børn og travl hverdag, så omega-3 i form af tilskud kunne godt komme på tale igen. Her har jeg dog ikke nogen særlige præferencer. 🙂

 28. Hvis man ønsker at se flere spændende, uvidenskabelige anekdoter fra enkeltpersoner, kan man tjekke zinzinos trustpilot – men primært anmeldere, som kun har anmeldt denne ene virksomhed, og som ikke har billede. Det er hylende sjov læsning, og jeg plejer at bruge siden til mit undervisningsforløb om “natuvidenskabelig metode” i fysik i gymnasiet. Eleverne fandt denne skønne geni-streg af et modeksempel, så kære Kristian: Tak for eksemplet på god naturvidenskabelig argumentation, samt for at udvise rigtig god refleksivitet ift. kilder på nettet. Mine elever lærer noget af det 🙂

 29. Jeg er lige blevet præsenteret for EQ arctic fiskeolie af en ven fra Facebook. Med min uddannelse som farmakonom og mit arbejde i et lægehus sad jeg bare og måbede over hvad de kan bilde folk ind. Min faglige stolthed råbte bare NEJ NEJ det skal du ikke sælge. Fedtsyretest som sendes ind til et laboratorium og fortæller folk at den fiskolie de tager nu slet ikke er god nok. Efter 6 mdr på EQ arctic påstår testen vel så at nu er tallet steget. Jeg var næsten ved at grine, men blev også tosset over at man slår plat på syge mennesker. Mange kosttilskud har en god effekt på nogle sygdomme, noget videnskabeligt dokumenteret andet kun udfra erfaringer. Men syge mennesker er desperate og der skal man have sin faglighed i orden og ikke sælge for at sælge. Produktet er måske fint nok, men det er måden det sælges på som er forkasteligt. Udfra min mening minder det lidt om pyramide spil. Jeg kunne nok med min baggrund sælge meget, men der kommer min moral i fordærv og det nægter jeg. Før man lovpriser sit produkt fremfor andre produkter, skal man have dokumentationen i orden. Hvad angår blodprøven, som jo nok er det der sælger produktet, bliver den taget af uafhængige laboratorier. Eller er det ligesom borreliatesten, som viste positiv på 10 mennesker på et tysk laboratorie, som samarbejdede med den læge som gav behandlingen og hvor samme blodprøve blev sendt til et dansk laboratorie hvor den viste det stik modsatte nemlig negativ??.

 30. Katrine, den udsendelse om udenlandske tests og Borrelia – da må du gerne kontakte mig og høre den virkelige oplevelse fra patienterne i Danmark – en modbydelig udsendelse, lavet af TV2 – hvor dé netop var svindlere og løj og ødelagde det for tusindere i Danmark, tænkeligt mange år frem i tiden.

 31. Joan,
  Kan du henvise til et sted, hvor man kan læse mere om den kritik, som du kommer med af TV2s udsendelse?
  F.eks. en artikel eller lignende med konkrete kritikpunkter?

  Mig bekendt er TV2 udsendelsen på linje med hvad der er videnskabelig konsensus omkring borrelia behandling i Europa. I det seneste Ugeskrift for Læger er der en artikel om diagnosticering og behandling af borrelia og i forhold til dianosticering sammenfattes der:
  “Undersøgelser som ELISpot, lymfocyttransformationstest, CD-57-analyse og mikroskopi bliver sommetider brugt, men er ikke validerede. Disse undersøgelser kan ikke tolkes meningsfuldt i den diagnostiske sammenhæng. Immunblot (Western blot) bliver i bl.a. USA brugt i et såkaldt two-step approach til at øge specificiteten hos ELISA-positive patienter, men er ikke egnet som den primære metode til diagnostik af LB. Supplerende immunblotmetoder forbedrer ikke den diagnostiske nøjagtighed i en europæisk sammenhæng.”

  Kilde: http://ugeskriftet.dk/videnskab/klinik-diagnostik-og-behandling-af-lyme-borreliose

 32. Tak for en interessant artikel.
  Det er spændende læsning.
  Det er lidt ligesom – Hvad er bedst, Mac eller Pc. . . Ja.

  Jeg er selv blevet “fanget ind” i EQ oil, af en alternativ behandler, med lovning om at jeg ville få det bedre (stress, dårlig hukommelse osv.), fordi det havde hjulpet hende.
  Jeg har enda været til et møde i EQ, der nærmede sig et religiøst setup, med mange lovprisninger af produktet og personlig anekdoter om mirakuløse helbredelser, og de lagde heller ikke skjul på at det kan være en rigtig god forretning.
  Dem jeg fulgtes med pralede ligefrem af hvor mange penge de tjente, uden at stille spørgsmål ved om det er etisk og moralsk i orden.

  Jeg har opsagt abonementet og leder nu efter en olie til erstatning for EQ, fordi jeg er overbevist om at fiske olie / fisk har en gavnlig effekt.

  Tak igen for en interessant artikel.

  Mvh. Lasse Brahe

 33. Jeg har været Zinzino partner og jeg er stadig kunde. Jeg er kunde fordi deres kaffe smager langt bedre end den tilsvarende prissatte kaffe fra Nespresso efter min subjektive mening. Balanceolien tager jeg også, og for mig har det betydet 4 år uden en semipermanent forkølelse. Andre brugere har konstanteret andre effekter. Med hensyn til den personlige markedsføring, så fik vi på det kraftigste understreget at vi ikke måtte komme med påstande og helbredsmæssige virkninger, vi måtte dog godt henvise til det faktum, at vi på daværrende tidspunkt var de eneste der tilbød før og efter test en ven, der uddannet diatist afprøvede olien på hans kræsende søn, men løj om efter testen ved at påstå drengen ikke havde brugt olien. Alligevel var forholdet mellem Omega 3 og 6 væsentlig forbedret. Selv ændrede min omega 3 til 6 balance sig fra 22 til 1 til 2,3 til 1 og mine 4 til 5 op til 4 uger lange forkølelser har ændret sig til 1?til 2 årlige lettere forkølelser af 2-4 dages varighed. Med hensyn til din sammenligning med MLM som et pyramidespil, så kan jeg oplyse at den højestplacerede partner i Zinzino Danmarks ikke var den der startede Zinzino. Selv om den højst placerede partner blev startet op af en anden, har han i dag en større succesfuld organisation en personen der startede Zinzino op i Danmark. Havde der været tale om et pyramide havde jeg også kunne sidde og skumme fløden af andres arbejdsindsats, da jeg har ca 30 partner under mig, men fordi jeg ikke selv formede at hjælpe partner igang med succes’s har mange af disse væsentlig større organisationer. Jeg tjener nemligt intet på deres gode arbejde, da jeg på ingen måde har andel i deres succes Det er forskellen på MLM og et pyramidespil. Kaffen er kort og godt for mit vedkommende prisen værd og jeg betaler gerne 329 for at få dækket en måneds forbrug, da jeg ikke savner de lange forkølelser

 34. Jeg havde en dårlig periode med søvn og fik en gratis flaske af en jeg kender, jeg fik af vide at det var vigtigt at tage de to spskfulde lige inden sengetid.
  Jeg mærkede en bedring både med hensyn til søvn men også mine andre lidelser, men jeg er ikke i tvivl om at jeg ville have mærket en bedring uanset hvilket produkt jeg havde indtaget, jeg spiser dog i gode perioder fisk va 5 gange om ugen så tænker at det måske ikke er nødvendigt!
  Prisen og måden det blev solgt på afholdt mig

 35. Har i dag hørt et foredrag om EQ, hvor foredragsholderen seriøst påstod at det havde vist sig at have fjernet en hjernetumor. Hun påstod desuden, at jeg ville kunne undvære eller formindske forbrug af astmamedicin, som hun kaldte for gift, efter et halvt til et helt års forbrug.
  Inden da havde jeg overvejet at prøve produktet. Hvor useriøs har man lov at være?

 36. Hej Kristian. Spændende og informativ læsning, tak for det. En bekendt prøver også, det bedste hun ved, at overbevise mig om, at EQ er den bedste og reneste olie på markedet. Hele situationen er tydeligt præget af, at hun gerne vil sælge, men kan det alligevel ikke have sin rigtighed, uanset om EQ måtte være dyrere end sine konkurrenter, at det er sundere at indtage den olie, der har det laveste TOTOX-tal til trods for, at det er tilladt at sælge helt op til 26% harsk olie? Eller er mængden af omega-3 det vigtigste når man skal vælge hvilken producent man vil gå med?

  Mvh Kasper

 37. Hun nævnte ligeledes, at EQ’s olie, som den eneste, ikke bliver opvarmet til de 90-100 grader da det ødelægger mange af de gode stoffer i olien og fremskynder harskningsprocessen?

 38. Hej Kasper

  Tak.

  Man kan sagtens argumenterer for at jo lavere TOTOX tal, des renere et produkt. Det betyder dog ikke at olie med et lidt højere TOTOX er farligt eller dårligt.

  Problemet er, at jeg hører tilhængere og sælgere af f.eks EQ hævde at det har det laveste TOTOX tal (det hævdes eksempelvis i en kommentar længere oppe) uden dokumentation.
  Det er hellere ikke rigtigt at EQ er de eneste, der offentliggør deres olies TOTOX tal. Der er adskillige producenter, der oplyser deres TOTOX tal. Blandt andre Pikasol og Futura.
  Link: http://www.pikasol.dk/?page_id=246 og http://www.futura-helsekost.dk/Fiskeolie.43.aspx
  Sjovt nok, så har disse også lave TOTOX tal.

  Så hele dokumentationsgrundlaget for deres særlige, dyre og rene olie er der ganske enkelt ikke. Det er bare sælgersnak.

 39. “Hun nævnte ligeledes, at EQ’s olie, som den eneste, ikke bliver opvarmet til de 90-100 grader da det ødelægger mange af de gode stoffer i olien og fremskynder harskningsprocessen?”

  For mig at se, så spørger du den forkerte. Du bør kræve belæg for hendes påstand fra hende.

  “a claim without evidence can be dismissed without evidence” 🙂

 40. Pyramidespil er ulovlige. Hvis over halvdelen af indtægterne kommer fra salg af produkter, er et selskab, ifølge loven, ikke et pyramidespil. Zinzinos indtægt kommer 70 % fra produkt salg og er derfor et seriøst direktesalgs firma.
  Z er førende i EFA testning. 190000 er testet på verdensplan. Det må siges at være solid forskning. Og dem der spiser fiskeolie produktet i forvejen ligger på en omega 3/6 balance på 1:7, hvilket stadig er inflamatorisk og derfor ikke tilstrækkeligt effektivt. Det skal nævnes at testen er anonym og man kun indsender en stregkode.
  Det kan undre at der er så mange spørgsmål om firmaet når alle svarene kan findes på deres hjemmeside på zinzino.com.
  Se envidere hvad netdoktor skriver om omega 3/6 balancen. Dette understøtter fuldstændigt teorien bag olien.
  Hvis du skal udgive dig for at være denne fantastiske ekspert, så burde du skrive noget om EUropæsik fødevare sikkerehedsråd, EFSA, der fortæller at ” polyfenoler fra olivenolie beskytter blodlipider mod oxidativt stress”, hvilket du med dit skarpe forskerblik, sikkert kan sammenkæde men en mindsket harskning når det tilsættes fiskeolie? Lad os så se bort fra at olivenolie i sig selv er en vigtig ingrediens i den lovpriste middelhavskost, og derfor ikke et billigt tilsætningsstof der fortynder fiskeolien, men en meget vigtig designet bestandel. Specielt da den er fremstillet med et ekstra højt indhold af polyfenoler i forhold til alm. Olivenolie. Info på hjemmesiden.
  Prøv at “forsk lidt i polyfenoler,nu hvor du alligevel skal skrive klogt om næringsstoffer til de stakkels vildledte mennesker, som din mission angiveligt går ud på. Gud vide hvad du personligt får ud af at nedgøre andre? Hvem mon betaler dig for dine dyrebare,men stærkt personlige meninger? Du burde ikke udtale dig om ting du ikke selv har prøvet, eller sat dig grundigt ind i.
  Personligt er jeg en meget tilfreds kunde, der klart mærker en forskel fra almindelige fiskeolier som jeg tidligere har brugt. Og ingen fiskebøvser. Skønt. Håber virkelig at du fremadrettet bliver lidt mere saglig i dine påstande. Mvh Stefan.

 41. Hej Stefan

  Jeg har overvejet meget grundigt om jeg skulle slette din kommentar eller lade være. Du bryder 2 grundlæggende regler for en saglig diskussion.
  1) Du kommer med påstande uden belæg i form af troværdige kilder.
  2) Du kommer med personangreb.

  Jeg har skrevet flere gange herinde, at en kommentar som din vil blive slettet. Men jeg har dog valgt at lade din kommentar stå, fordi den repræsenterer flere af de problematikker, der hersker i denne debat.
  Det er 3 problemer:
  1) Brug af stråmandsargumenter.
  2) Bringe påstande uden belæg.
  3. Komme med grundløse personangreb.

  Din kommentar er et skoleeksempel på hvordan man ikke bør diskutere, og udstiller din manglende bevisførelse som skal bakke dine påstande op.

  Det er et stråmandsargument at antyde at jeg påstår at Zinzinos direktesalg metode er pyramidespil. Det påstår jeg ikke. Faktisk skriver jeg direkte:
  “Jeg skal ikke gøre mig til dommer for hvorvidt at salgsmetoden er ulovlig eller ej.”.
  Derudover så sætter jeg ingen steder spørgsmålstegn ved omega-3/6 balancen. Jeg skriver:
  “Forskning har vist at regelmæssig indtagelse af omega-3 forbedrer omega-3/6 ratioen.”
  Det er videnskabeligt bevist at et regelmæssigt indtag af omega-3 fedtsyrer (ikke kun omega 3 fra Balance olien) forbedrer omega-3/6 ratioen. Så dette er blot endnu en stråmand fra din side.
  Et tredje stråmandsargument er, at jeg udgiver mig for at være en fantastisk ekspert. Dette ser du mig ikke skrive nogen steder. Ej, heller er jeg forsker, som du kalder mig.

  Så kommer du med påstande om polyfenoler fra olivenolie og dens beskyttende effekt. Du henviser til zinzinos hjemmeside, der sælger produktet. Du skal komme med troværdig evidens for dine påstande. Dette vil sige et forskningstudie, der f.eks har undersøgt om balance olien er mere effektiv end andre omega-3 produkter hos mennesker, som indtager ligeså meget olivenolie, som der er i balance olie.
  Og nej, det er ikke min opgave at bevise at du tager fejl. Det er dig, der frembringer påstande, og så er det også dig, der skal kunne bevise dem. Her hersker der ikke omvendt bevisførelse.

  Så kommer vi til personangrebet. Du mener at jeg nedgør andre mennesker, og antyder at jeg får noget personligt ud af at gøre dette. Hvor præcist finder du at jeg nedgør nogen herinde?
  Du beskylder mig også for at blive betalt for hvad jeg skriver på denne side. Hvad er dine beviser for dette?
  Jeg får intet økonomisk ud af at have skrevet denne artikel. Jeg anbefaler eller promoverer ikke andre produkter (selvom jeg endda er blevet direkte spurgt hvad jeg selv benytter i tidligere kommentarer). Jeg har ikke en gang reklamer på min side. Det er grundløs personangreb fra din side.

  Dit personangreb er direkte modbydeligt. Ikke blot at du beskylder mig for at have et økonomisk motiv for at skrive artiklen og besvarer kommentarer, men at du også tillægger mig et karaktertræk, der skulle nyde at andre mennesker bliver nedgjort.
  Dit personangreb afslører din manglende bevisførelse for din overbevisning. Det er den ultimative udvej i en debat, når man bliver præsenteret for viden, der strider imod ens overbevisninger.
  “Det tror jeg ikke på, så det må være forkert”.
  Du beskylder mig for at nedgøre andre mennesker, men det er dig, der går efter manden og ikke bolden. På intet tidspunkt argumenterer du mod hvad jeg faktisk skriver i min artikel.

  Hvis du skal skrive endnu en kommentar herinde, så er det med belæg for dine påstande og uden stråmandsargumenter og personangreb. Og så forventer jeg at få en undskyldning.

 42. Hvis det er muligt at være anonym, vil jeg da gerne fortælle om eqology og hvad enlig er for noget

 43. Har selv været sælger for dem

 44. Kære Anonym

  Du skal være velkommende til at forblive anonym. Det er op til dig selv, hvorvidt du ønsker at være anonym.

  Du må gerne dele dine personlige erfaringer, men husk at underbygge eventuelle påstande med evidens. Og ingen personangreb, tak.

 45. Hej Kristian.

  Jag är en av Zinzino partner. Jag fick just läst din artikel och kommentarer så jag lämnar min position också. Åter säljarens roll är inte att vara en forskare eller en läkare.
  Dealer uppgift är att hålla sig till fakta och fakta han får från företaget. Om dealern inte vet hur man ska svara på frågorna från kunder då det är frågan styrt företagets kundtjänst.

  Låt oss gå till MLM. MLM Science pyramidspel har ingenting att göra med varandra. Detta bör redan vara tydlig i 2017. Finland tvingades Zinzino misstänkta lista och var under utredning för tre år.

  Åklagaren kunde inte klandras eftersom det inte fanns några bevis att Zinzino hade gjort nånting olagligt. ( https://goo.gl/Hv8Ljh ).

  Jag kommer att fortsätta att samarbeta med Zinzino och jag använder produkterna eftersom de är bra. Jag tänker på det här sättet att om produkten inte uppfyller sina löften då kan den inte stanna på marknaden, åtminstone inte i en direkt försäljning. En annan sak är de produkter som marknadsförs till miljontals kronor och säljs på hyllan till ett bra pris.

  MLM kommer aldrig komma ut ur den mörka skuggan av pyramidspel.

  Jarmo.

 46. Hei Kristian

  Har fulgt din kommentarer med stor interesse for å finne ut om Zinzino er humbug eller et godt produkt. Har også kontaktet Zinzino for å få eit klart svar på deres totox verdier. Fikk da i svar at siden balance oil er et mixture mellom fiskeolje og oliveolje så gjelder ikke totox verdien for deres produkt. Prøver også å få klarhet i om det finnes bevis for deres påstand om at olivenolje beskytter med okisidering i fiskeoljen deres. Blir det sendt denne linken. Finner du noe her som ståtter deres påstand ?

  https://www.zinzino.com/site/FI/en-GB/products/Balance/300400

 47. Hej Kristian.
  Du er simpelthen skarp! 🙂 Virkelig god læsning.
  Jeg har selv lige været i kontakt med en zinzino forhandler – og er nu så småt begyndt at finde vej i den her “jungle” af informationer som findes på nettet.

  Det jeg har tænkt over ift. Zinzino, er deres test.
  Ifølge Zinzinos hjemmeside er testen til for at fortæller om der er ubalance mellem omega 3 og omega 6 fedtsyrerne. Det virker vel reelt nok, ikk?
  Jeg kan ikke finde ud af , hvordan jeg ellers kan finde frem til det. Det må jo være hele grundlaget for overhovedet at tage produktet..

  Desuden snakkede sælgeren omkring, at testen også vil kunne bevise om man overhovedet var i stand til at optage olierne, men jeg kan ikke gennemskue om det blot er et slagstrick, eller om det kan passe?

  Hvad tænker du?
  Vh. Pernille

 48. Tankevækkende læsning…

  Grunden til jeg overhovedet er nået frem til denne debat, skyldes jeg gentagende gange ser kapselmaskiner på dba og gulgratis med Zinzino navnet, og med oplyste normalpriser på 3000-500 kr hvilket lyder fuldstændigt vanvittigt og prismæssigt helt ude at trit af med andre kapselmaskiner på markedet. En søgning på firmaet og priser på deres produkter, giver nærmest ingen resultater her i DK, udover en utroligt høj score på Trustpilot….meget mystisk!

  Tankevækkende læsning er det i denne tråd. Det minder mig mest af alt om programmer som Operation X hvor det ene suspekte firma efter det andet afsløres i regulær fusk og lusk! Når så beviserne og den 100% skinbarlige sandhed står soleklart for rullende kameraer, er reaktionen ikke skam og ydmyghed som ellers umiddelbart skulle menes at være den logiske reaktion! Nej istedet opleves der vrede og verbale (og sågår også fysiske) angreb, altså en forudrettethed der virker fuldstændig urimelig. Sådan opleves det også lidt herinde. Adskillige personlige og håbløse moralske anklager fra tilhængerne om det ene og det andet tiltrods istedet for komme med beviser som er det eneste du beder om! For som du rigtig pointerer: Den der sælger et produkt og kommer med påstande om gavnlige ognærmest mirakuløse effekter på bekostning af andre tilsvarende produkter, bør som det mest selvfølgelige kunne henvise til troværdige videnskabelige test.

  Istedet udstilles det med tåkrummende tydelighed hvad Zinzino og dets tilhængere/sælgere i virkeligheden er ude på, nemlig at bruge ren manipulation for at hive penge ud af folk. Eller er sidstnævnte så hjernevaskede eller forblindede af Zinzino så de oprigtigt tror på det?

  Tak for tråden her, jeg er sikker på vi er mange der stadig venter i spænding på hvornår Zinzino bringer det første brugbare bevis på banen der kan tale bare lidt til deres fordel og vise der et gran af rigtighed i al deres salgssnak og billige mirakelpostulater

 49. Hej Sverre

  Nej, jeg kan ikke finde noget i det tilsendte link, der skulle argumentere for olivenoliens beskyttende effekt.

 50. Hej Pernille

  Først og fremmest mange tak.

  Jo, forholdet (ratioen) mellem omega 3 og 6 siger bestemt noget omkring en persons indtag af fedtstof og der er evidens for at det spiller en rolle i forhold til sundhed. En test heraf kan derfor godt retfærdiggøres, selvom det virker mest som et salgstrick. Vi ved jo gennem forskning at supplementering med omega-3 fedtsyre forbedre omega-3/6 ratioen. Dette vil gøre sig gældende for omega-3 generelt. Men det bliver ofte solgt som at fordi disse virksomheder tilbyder en test, så virker deres produkt – indforstået og nogle gange direkte: derfor virker andre produkter ikke. Og det er noget pjat.

  I forhold til at testen beviser om man overhovedet kan optage olierne, så viser testen jo om der sker en ændring i indholdet og forholdet af fedtsyrer, så det er på sin vis rigtigt. Men det er et salgstrick, fordi det skaber jo problem, som ikke findes. Hvem kan ikke optage fedtsyrer (olierne)?

  Hvis en person ikke kan det, så ville vedkommende ikke være i live… Mig bekendt findes der ingen fedtsyre-allergier. 🙂

 51. Hej Kristian. Jeg er lige begyndt at tage Eqologys olie, og jeg har fået lavet en blodtest og det hele. Jeg tror på produkter, men må sige, at jeg er temmelig skeptisk både over for salgsmetoden og testen, så det var interessant at læse din artikel. Har du nogen viden om testlaboratoriets validitet? Mit Omega 6 tal var på 20,1, og jeg spiser kun smør og olivenolie og ingen færdiglavede produkter i form af kager, mad, pålæg osv. Har i øvrigt ikke været syg de sidste 25 år, så jeg kan ikke forstå at jeg skulle være udfordret mht inflammationer, og jeg kan i det hele taget ikke fatte hvordan testen kan være korrekt. Ved du noget om testlaboratoriet? Bedste hilsener Louise

 52. Hej Louise

  Jeg er ikke klar over hvor valid deres tests er, eller hvorledes det står til med kvaliteten hos de benyttede laboratorier. Så jeg har ingen grund til at anfægte deres tests.
  Der er dog nogle tidligere brugere, som har skrevet til mig, at de har oplevet at få identiske testresultater med deres venner, veninder og familiemedlemmer. Det kan dog godt bare være tilfældigt.

  I forhold til omega-6, så husk på at det blot er én risikofaktor i forhold til sundhed/levealder. Jeg er klar over at sælgere hos både Zinzino og Eqology gør forholdet mellem omega-3 og -6 i blodet til det vigtigste i forhold til sundhed, og som jeg også har skrevet tidligere, så er der evidens for at man statistisk set er dårligere stillet rent sundhedsmæssigt, hvis man generelt set indtager væsentlig mere omega-6 end omega-3. MEN det er altså ikke det eneste der tæller i forhold til sundhed.

  Mange andre faktorer spiller ind, når vi skal vurdere et menneskes sundhed. Men ved at tage én risikofaktor og gør den til en kæmpe bussemand, bliver det nemmere at sælge sit produkt…

 53. Jeg tror ens holdning omkring Zinzino varierer utrolig meget efter hvem der har formidlet det. Zinzino produkter har 440 EFSA godkendte ting som vi må sige at komme i balance har af fordele. Hvis formidleren har fået lov, kan formidleren også bruge andres historier, ligesom Sofias. Vi accepterer, og har respekt for dem som allerede tager et produkt der virker, ved at vi har en penge tilbage garanti, hvis folk er i balance når de får svar fra den første test, så vil ikke mene det er at snyde.

  Hvis i mangler viden så gå ind på Zinzino.dk->resurser->bibliotek her er der ekstrem meget viden – Hvis det specifikt er balance olien så kig på den der hedder Zinzino Balance FAQ

 54. Mirakelkur eller ej. Faktum er at vi har behov få at få omega-3 olie til vores celler i krop og hjerne. Vi kan ikke danne det selv, og skal altså have det via fisk, og det vel at mærke fra fritlevende fisk og ikke fisk fra dam- og havbrug, da disse ikke indeholder ret meget ,eller stort set intet af denne olie, pga. det foder fiskene får. Så hvis man vil ud at investere i omega-3 olie, kan man jo ligeså godt få et produkt som er godt.
  Jeg lider af slid- og leddegigt og har deraf levet med daglige smerter. Jeg har prøvet mange forskellige ting gennem årene for at lindre disse. For 4 mdr. siden blev jeg bekendt med Pure Arctic oil, ( PAC ) og tænkte; hvorfor ikke prøve dette, så det gjorde jeg. Og jeg må sige, mine smerter er væk og jeg har ikke haft det så godt i mange år som jeg har nu. At PAC ikke er så godt som andre produkter på markedet er noget af en påstand. Jeg har selv undersøgt adskillige produkter, og har ikke fundet et, hvor koncentrationen Omga-3 ( DHA + EPA ) er så højt som i PAC. At det samtidig er rent kan jo smages, og totox-værdien er kun på 4. ( må ikke overstige 26 iflg. levnedsmiddelstyrelsen ) Samtidig er det certificeret som bæredygtigt fangst. Hvilket også er vigtig for mig. Om andre produkter stammer fra fisk fanget ved Sydamerika ved jeg ikke, men jeg ved, at mange produkters olie stammer fra sardiner og ansjoser( varmtvandsfisk ) Står ofte på embalagen. og disse har et noget lave DHA indhold end koldtvandsfisk. PAO olien stammer fra fisk ( Torsk ) fanget i nordnorske hav, og bliver forarbejdet indenfor 6 timer fra fangst, deraf den lave totox-værdi. Ang. testen som tilbydes med dette produkt: Det er frivilligt om man vil have testen, og den sendes til et lab. i Norge og er anonym og helt uvildig. Man kan godt købe testen uden at købe olien, så koster den kr. 1000,- Nogle læger tager op til kr. 3000,- for samme test. Køber man olien i 6 mdr. tilbydes man 2 tests for kr. 350,- i alt. Olien koster kr.279,- og er ikke dyrere end så mange andre produkter, tværtom, taget koncentrationen i betragtning. Så skulle det vidst være på plads. Jeg vil til enhver tid anbefale PAC ud fra mine egne erfaringer med produktet.
  Mvh: Tina

 55. Kære Tina

  Det er synd at du ikke læser hvad jeg rent faktisk skriver og hvad der står i de efterhånden mange kommentarer. Det havde sparet dig at skrive din kommentar, som er fyldt med stråmandsargumenter.

  Men vi prøver da lige en gang til…

  “Mirakelkur eller ej. Faktum er at vi har behov få at få omega-3 olie til vores celler i krop og hjerne. Vi kan ikke danne det selv, og skal altså have det via fisk, og det vel at mærke fra fritlevende fisk og ikke fisk fra dam- og havbrug, da disse ikke indeholder ret meget ,eller stort set intet af denne olie, pga. det foder fiskene får. Så hvis man vil ud at investere i omega-3 olie, kan man jo ligeså godt få et produkt som er godt.”

  Faktum er, at der slet ikke diskuteres i min artikel hvorvidt vi mennesker har behov for omega-3 eller om det er sundt. Faktisk skriver jeg flere steder at et tilstrækkeligt indtag af omega-3 har flere sundhedsmæssige fordele.

  Din kommentar omkring omega-3 fra fisk fra dam- og havbrug forekommer mig ret irrelevant, men er et godt eksempel på den skræmmeretorik, der er herskende. Kender du til nogle fiskeolie producenter, der rent faktisk benytter omega-3 fra fisk fra dam- og havbrug? Og hvis det er tilfældet at fiskene herfra ikke indeholder meget eller stort set ingen omega-3, så må det da siges at være en ineffektiv produktionsmetode og en dårlig forretning.

  “At PAC ikke er så godt som andre produkter på markedet er noget af en påstand.”
  Ja, det er da noget af en påstand. Hvem kommer med denne påstand? Ikke mig.

  Jeg skriver og dokumenterer at der er mindre af det aktive nærringsstof (omega-3) i olie såsom Balanceolien og Pure Arctic Oil sammenlignet med konkurrerende produkter til samme pris eller billigere. Hvilket leder mig videre til din næste påstand:

  “Jeg har selv undersøgt adskillige produkter, og har ikke fundet et, hvor koncentrationen Omga-3 ( DHA + EPA ) er så højt som i PAC.”
  Så har du simpelthen ikke været særlig grundig. Du kunne jo starte med at kigge på de produkter, som jeg nævner i min artikel, der alle har højere koncentrationer. Selvom jeg mistænker dig for slet ikke at have læst min artikel.

 56. Hej Elinga

  Tak for informationerne om laboratoriet, hvor testene bliver udført. Det har flere spurgt til.

  I forhold til dit link til abstracts fra forskning i olivenolies gavnlige sundhedsseffekter, hvorfor deler du dette? Jeg tror at det generelt almen viden at en vis mængde olivenolie kan være sundt. Det er samtidig heller ikke hvad der diskuteres i denne artikel eller i kommentarfeltet.

 57. I henhold til Forbrugerrådet TÆNK,

  skal man kigge efter nedenstående for at få fiskeoliens sundhedseffekt:

  “Fiskeoliernes sundhedseffekt kommer af fedtstyrerne EPA og DHA, og tager du den daglige anbefalede dosis, er der stor forskel på, hvor stor mængde af de gavnlige fedtsyrer, du får, alt efter hvilken fiskeolie, du har købt.

  Sundhedseffekten af fiskeolierne kræver som minimum have 250 mg EPA og 250 mg DHA om dagen, men ved mange af produkterne får du en langt større mængde af fiskeolierne.

  Ifølge lektor lektor på Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet Lotte Lauritzen er der god grund til at gå efter den olie, der har den største mængde af EPA og DHA.”

  Hvad angår EQ PURE ARCTIC OIL:

  For personer over 80 kg, anbefales 12 ml ( svarende til en spiseske ) EQ PURE ARCTIC OIL / pr dag.
  Den portion indeholder hele 635 mg EPA og hele 907 mg DHA.

  Så efter min mening taler tallene for sig selv hvor godt et produkt EQ PURE ARCTIC OIL er.

  Jeg er ikke sælger af produktet, jeg er bare forbruger.

  Her kan du læse mere om indhold af EQ PURE ARCTIC OIL:
  https://dk.eqology.com/index.php?do=product&id=70010

  Her kan du læse mere om fiskeolie-emnet fra Forbrugerrådet TÆNK:
  https://taenk.dk/test-og-forbrugerliv/sundhed-og-personlig-pleje/fiskeolie/find-den-bedste-fiskeolie

  Med venlige hilsner
  Margit Sørensen

 58. Hej Margit

  Tak for din kommentar.

  Men som de fleste andre kommentarer fra sælgere og brugere af Pure Arctic Oil eller Balanceolie, så har jeg svært ved at se din kommentars relevans. Du tager en problemstilling op, som ikke diskuteres i artiklen eller her i kommentarsporet.

  –Generelt–
  Jeg ved simpelthen ikke hvordan det hjælper diskussionen at linke til alverdens viden om fiskeolie og ernæring, samt skrive side op og side ned om diverse ting om omega-3 fedtsyrer, som ingen relevans har i forhold til artiklens reelle indhold. Hvad med at besvare min kritik med argumenter mod de problemsstillinger, som jeg rent faktisk nævner i artiklen?
  –Generelt–

  “For personer over 80 kg, anbefales 12 ml ( svarende til en spiseske ) EQ PURE ARCTIC OIL / pr dag.
  Den portion indeholder hele 635 mg EPA og hele 907 mg DHA.

  Så efter min mening taler tallene for sig selv hvor godt et produkt EQ PURE ARCTIC OIL er.”

  Med den logik, så må du også synes at stort set alle andre omega-3 produkter er gode (eller faktisk bedre), da EQ Pure Arctic Oil langt fra har den højeste koncentration af omega-3 på markedet. Som jeg giver eksempler på i artiklen, så findes der en lang række andre produkter, som har et højere niveau af omega-3, og som koster det samme eller er billigere.
  Det betyder at du kan få mere omega-3 for den samme pris eller billigere eller vælge at indtage mindre af et andet produkt og så spare en hulens masse penge.

 59. Kære Kristian.

  Selv tak for dit svar. Hermed yderligere kommentarer. Jeg reagerer blot på din artikel som betvivler sundhedseffekten af EQ PURE ARCTIC OIL ift. dine sammenligningsprodukter.

  “Prisen for at være i balance” skriver du i en af dine overskrifter. Ret skal være ret, så jeg har ud fra din egen sammenligningsprodukter indhentet de reelle sundhedseffekter der skal hentes hos en fiskeolie og har lagt dem fint hernede. Med pris og mængde du køber.

  Men først den reelle sundhedseffekt:
  Jeg synes ærligt talt at din fremlæggelse er meget misvisende.
  For min beregning fortæller mig at:

  Omega-3 Nordic Naturals har
  48 % mindre EPA end den der kan fås hos EQ PURE ARCTIC OIL.
  76 % mindre DHA end den der kan fås hos EQ PURE ARCTIC OIL.

  PurePharma Omega-3 O3 Liquid har
  102 % mere EPA end den der kan fås hos EQ PURE ARCTIC OIL.
  40 % mindre DHA end den der kan fås hos EQ PURE ARCTIC OIL.

  OMEGA BALANCE har
  13 % mere EPA end den der kan fås hos EQ PURE ARCTIC OIL.
  47 % mindre DHA end den der kan fås hos EQ PURE ARCTIC OIL.


  Omega-3 Nordic Naturals 180 kapsler:
  Næringsindhold pr. dagsdosis 2 kapsler:
  EPA (eicosapentaensyre): 330 mg
  DHA (docasahexaensyre): 220 mg

  VEJL. UDSALGSPRIS 399,00 DKK
  Tilbudspris: 319,20 DKK
  https://www.naturoghelse.dk/shop/omega-3-nordic-naturals-4986p.html

  PurePharma Omega-3 O3 Liquid (150 ml):
  Indhold pr. anbefalet dosis
  EPA (Eicosapentaensyre): 1280 mg
  DHA (Docosahexaensyre): 540 mg

  Vejledende udsalgspris: 229,00 kr
  Tilbudspris: 217,00 kr
  Abonnementspris: 206.15 kr
  https://www.helsebixen.dk/shop/purepharma-o3-liquid-150-ml.html

  OMEGA BALANCE 90 / 250 kapsler
  Per portion ved 2 kapsler
  EPA (Eicosapentaensyre): 720 mg
  DHA (Docosahexaensyre) : 480 mg

  Udsalgspris ved 90 kapsler: 119 kr
  Udsalgspris ved 250 kapsler: 289 kr
  https://www.myprotein.dk/sports-nutrition/omega-balance/10636962.html

  EQ PURE ARCTIC OIL (300 ml)
  Pr anbefalet dosis 12 ml
  EPA (Eicosapentaensyre): 635 mg
  DHA (Docosahexaensyre): 907 mg

  Vejledende udsalgspris: 399,00 kr
  Abonnementspris: 329,- kr
  https://dk.eqology.com/index.php?do=cat&category_id=1103&subcat=1&topcat=1000

  At du ikke kan se hvorfor der linkes til sider man drager konklusioner ud fra, siger vist bare alt.

  Jeg prøver bare at være logisk og fair overfor produkter.

  Med venlige hilsner

  Margit Sørensen

 60. Hej Margit

  Du begår 2 fejl:

  1. Du hævder at jeg betvivler sundhedseffekten af EQ Pure Arctic Oil. Dette gør jeg ikke. Jeg hævder at sundhedseffekten er den samme, som ved andre omega-3 produkter.

  Du bruger her et stråmandsargument, dvs. du argumenterer imod noget, som jeg aldrig har skrevet eller sagt. Det er ganske enkelt ikke fair og dårlig stil i en debat.

  Hvis du har evidens (ikke anekdoter) for yderligere sundhedseffekter af EQ Pure Arctic Oil, som overgår andre konkurrerende produkter, så vil jeg gerne se på dem.

  2. Du tager ikke højde for dosis (samlede mængde indhold) i dine sammenligninger og det snyder i dine beregninger. Jeg har lavet beregningerne på adskillige produkter, som du også kan læse i min artikel. Her udregner jeg den procentvise mængde af omega-3 fedtsyrer (koncentrationen) for de respektive produkter ved at sidestille dosis og derved er det sammenlignelig. Dette overser du, og det snyder opfattelsen af indhold i forhold til pris.

  Tag for eksempel Purepharma Omega-3 O3 Liquid (som du selv nævner). Den er i flaske og kan derfor nemt sammenlignes med EQ Pure Arctic, som også er på flaske. Du skriver:

  PurePharma Omega-3 O3 Liquid (150 ml):
  Indhold pr. anbefalet dosis
  EPA (Eicosapentaensyre): 1280 mg
  DHA (Docosahexaensyre): 540 mg

  Vejledende udsalgspris: 229,00 kr

  EQ PURE ARCTIC OIL (300 ml)
  Pr anbefalet dosis 12 ml
  EPA (Eicosapentaensyre): 635 mg
  DHA (Docosahexaensyre): 907 mg

  Vejledende udsalgspris: 399,00 kr

  Umiddelbart, så kan det jo godt se ud som om de 2 produkter er ret lige i forhold til indhold på pris enhed. Purepharma har en lidt større samlet omega-3 indhold på 1820 mg per anbefalet dosis end EQ Pure Arctic, der har 1542 mg per anbefalet dosis. Omvendt så er Purepharma en lille smule dyrere med en pris på 29 kr mere per 150 ml.

  Men hov, vent en gang! EQ Pure Arctic Oil har en anbefalet dosis på 12 ml. Hvorfor har du ikke skrevet hvad den anbefalet dosis er for Purepharma? Det står jo i det link, som du selv skriver…

  Den er 5 ml!

  Du sammenligner dermed indholdet af 5 ml med 12 ml. For at kunne sammenligne indholdet af omega-3 i de respektive produkter bliver du nødt til at gøre det ud fra samme dosis, så du dermed kigger på koncentrationen.

  For at det skal være sammenlignelig, så skal vi gange indholdet af Purepharma med 2,4 (12 / 5 ml), og så ser det anderledes ud:

  PurePharma Omega-3 O3 Liquid (150 ml):
  Indhold pr. anbefalet dosis: 12 ml
  EPA (Eicosapentaensyre): 3072 mg (vs. 635 mg)
  DHA (Docosahexaensyre): 1296 mg (vs. 907 mg)

  Vejledende udsalgspris: 229,00 kr

  Pludselig er det ret tydeligt at der er væsentlig mere omega-3 i Purepharma end i EQ Pure Arctic Oil. Du får derfor mere omega-3 for pengene ved at købe Purepharma.

 61. Hej Kristian.

  Jeg giver dig ret i at det giver et mere overskueligt billede, når du sætter det op mod lige antal ml.
  Men nu var det jo beregnet ud fra hver deres egne anbefalede dagsdosis. Så hvis man skal indtage samme antal ml, så er det klart at det giver et helt andet billede.

  At de 5 ml var sluppet fra min liste var bare en uheldig misser. Men når man nu selv ville undersøge det, så kan man selv regne det ud – ud fra de links jeg sendte med i kommentaren. Så det er ikke for at skjule noget eller noget i den stil. Derfor er det rart med links til underbygning af argumentationer.

  Men sådan kan vi jo blive ved.

  Og det var så nok også det eneste produkt du ramte for at have bedre Omega 3 ved at sammenligne med EQ Pure Arctic Oil.

  Jeg sætter også spørgsmålstegn ved deres markedsføringsmetode – for det giver et negativt billede af deres ellers fine produkter sammenlignet med så meget andet “skidt” der er på markedet.

  Jeg reagerer fordi du har et meget farvet negativt indtryk på et produkt som ellers er god. Men ja, man kan få bedre og billigere produkter end EQ Pure Arctic Oil, men man kan også få meget værre og dyrere end EQ Pure Arctic Oil.

  Med venlige hilsener

  Margit Sørensen

 62. Hej Margit

  Jeg er glad for at du godt kan se at det er mere retvisende af sammenligne koncentrationen af omega-3 i de forskellige produkter end indholdet af dagsdosis. Produkter, såsom EQ Pure Arctic Oil og Balanceolien har en højere dagsdosis, fordi der er en mindre koncentration af det aktive næringsstof (omega-3) i.

  Og nej, Purepharma er ikke det eneste produkt, “som jeg ramte”, der indeholder mere omega-3 end EQ Pure Arctic Oil. Lad os tage Nordic Naturals (som du linker til – og laver samme fejl som før). Her sammenligner du indholdet af 2 kapsler (2 ml) med 12 ml EQ Pure Arctic. Dvs. du skal gange det følgende med 6 (12 / 2) for at kunne lave en retvisende sammenligning:
  Nordic Naturals
  Anbefalet daglig dosis: 2 kapsler (2ml)
  EPA (eicosapentaensyre): 330 mg x 6 = 1980 vs. 635 mg (EQ Pure arctic)
  DHA (docasahexaensyre): 220 mg x 6 = 1320 vs. 907 mg (EQ Pure Arctic)

  Igen ser vi det sammen. Mindre omega-3 i EQ Pure Arctic Oil end et konkurrerende produkt til næsten samme pris.


  “Jeg reagerer fordi du har et meget farvet negativt indtryk på et produkt som ellers er god. Men ja, man kan få bedre og billigere produkter end EQ Pure Arctic Oil, men man kan også få meget værre og dyrere end EQ Pure Arctic Oil.”

  Igen så tillægger du mig noget, som jeg ikke gør. Læs venligst hvad jeg skriver i stedet for at tolke og antage at jeg gør bestemte ting eller har bestemte holdninger.

  Jeg er ikke “farvet”. Det er ikke mig, der sælger eller er tilhænger af ét bestemt produkt. Fordi jeg sammenligner EQ Pure Arctic med eksempelvis Nordic Naturals betyder ikke at jeg hader eller elsker et af de produkter. Jeg sammenligner blot for at skabe klarhed og forsøger at komme frem til en målbar sandhed på et område, der er spækket med løgne, myter og misinformation. Det er ikke at være “farvet”. Tværtimod, så er det et forsøg på at være objektiv. Fremfor at have forudindtaget holdninger og sprede frygt og misinformation om “så meget andet skridt, der er på markedet” uden at kunne med belæg for sådan en “negativ farvet” påstand.

 63. Hej Kristian

  For det første vil jeg gerne sige tak for en fantastisk artikel og debat omkring fiskeolierne, hvilket har hjulpet mig meget til at være mere objektiv overfor div. sælgere af forskellige produkter (og der har været mange ;P) Jeg har dog et spørgsmål til EQ Pure arctic Olien:

  1) Hvad tænker du omkring dens indhold af Omega 9 fedtsyrer?
  fordi et af de hyppigste salgsargumenter for den jeg møder er at den ifølge sælger er den eneste olie som indeholder omega 9 fedtsyerer og disse netop gør at man optager en større procentdel af olien i kroppen end man gør ved andre produkter.
  2) Har omega 9 overhovedet den effekt som sælgere prøver at overbevise mig om, eller er det bare et trick brugt til at sælge netop deres produkt?

  God dag til dig og til alle læsere på siden 😀

 64. Hej Brian

  Mange tak for din kommentar. Jeg er glad for at min artikel (og den debat, som den har skabt) har hjulpet.

  I forhold til omega-9, så har jeg også hørt og læst påstanden, som du nævner, samt lignende påstande om omega-9 beskyttende effekt på omega-3. Men i alt den tid, som jeg har diskuteret disse olier med tilhængerne af dem, så er jeg aldrig blevet præsenteret for evidens, som understøtter disse påstande. Selvom jeg har efterspurgt den hver gang.

  Nogle har forsøgt ved at linke til forskning om sundhedseffekterne af olivenolie (så sent som nogle få kommentarer oppe). Men at en vis mængde olivenolie dagligt har vise sundhedsmæssige fordele, er jo ikke evidens for at det hjælper optaget af eller beskytter omega-3. Jeg mangler stadig at se forskning, der konkret har undersøgt dette.

  Jeg tror ganske simpelt at folk blot gentager (ukritisk) hvad de har fået at vide af andre, og så bliver det en fælles sandhed for tilhængerne af disse olier. Derfor er jeg ikke overbevist om at alle sælgere og brugere af fx. EQ Arctic Oil forsøger at bruge det som et salgstrick. Jeg tror en stor del af dem ganske enkelt tror på det, fordi de selv er blevet overbevist, da de købte det. Herefter er det svært at skifte standpunkt på trods af at de bliver præsenteret for klare beviser for det modsatte.

 65. Det skuffer mig meget at læse dine udtalelser Kristian. Det foregår desværre på et meget tyndt grundlag. Hvad har du af belæg for dine udtalelser? Har du overhovedet sat dig ind i omega 6/3-balancen? Ved du hvor flygtigt og dårligt optageligt omega 3 er i ren form? Ved du at harskheden har noget at sige ift. at kunne få den ønskede effekt af olien? Har du sat dig ind i, hvor vigtig en funktion polyfenolerne fra olivenolien har i balanceolien, for at øge optageligheden og bremse iltbelastningen? Jeg har mange flere spørgsmål til dig. Jeg har selv taget balanceolien i 4 år og er så taknemmelig for, at jeg endelig har stødt på et produkt, der kan få mig i den rigtige fedtsyrebalance.

 66. Hej Lea

  At du bliver skuffet kan jeg (og andre) ikke bruge til noget i denne debat. Hvad jeg kan bruge er noget konkret kritik i form at modargumenter til hvad jeg har skrevet i min artikel.

  Det er ukonstruktivt at komme med en generalisering, såsom at “det foregår på et tyndt grundlag”. Og derefter at stille en række passivt aggressive spørgsmål (hvoraf svarerne på disse faktisk kan findes i min artikel og efterfølgende debat i kommentar-feltet), som ikke søger åben debat, men at pointere dine egne overbevisninger.

  Hvad har du af helt konkrete kritikpunkter til min artikel og hvorfor?

  Hvis du savner belæg for hvad jeg skriver i artikel (og ikke kan finde det i artiklen og dens henvisninger), så finder jeg det gerne til dig. Men jeg vil opfordre dig til at læse artiklen grundigt igennem igen, samt diskussionen i kommentar-feltet. Noget siger mig at det ikke er sket i første omgang.

  I dine mange spørgsmål komme du indirekte med en påstand om polyfenolerne i olivenolie og deres effekt på optagelsen af omega-3. Dette er noget, som har været nævnt og diskuteret adskillige gange – prøv at læse kommentarfeltet igennem. Hvis du har noget at tilføje, og særligt hvis du kan komme med noget videnskabelig evidens for denne påstået effekt, så skriv endelig en kommentar igen med en henvisning til forskning, der understøtter dette. Påstanden bliver nævnt igen og igen, men ingen har kunne fremlægge et videnskabelig forsøg, hvor dette faktisk bliver bevist.

 67. Hej Kristian

  Er flydende fiskeolie fra island ikke bedre end eks norsk/danske torsk laks. dels fordi flydende fiskeolie er bedre optageligt dels fordi kapslerne olie skal opvarmes og meget fiskeolie i kapsler er jo dårlige fisk der ikke kan sælges..eller hvad er din holdning.
  Vh
  kim

 68. Hej Kristian.
  Jeg er blevet tilbudt Zinzino olie og også Viva tabletterne af en veninde som sælger produktet. Jeg takkede pænt nej til olierne da jeg tænkte de var alt for dyre og jeg havde selv olie kapsler der hjemme som min mand og jeg bruger. Men spørgsmålet er faktisk mht til Viva tabletterne. Ved godt at der blev snakket meget om olien i denne tråd. Men hvor meget viden eller info har du omkring Viva tabletterne? Tabletterne indeholder safran ekstrakt og der er diverse vitaminer i. De skulle være gode mod depressioner efter sigende.
  Jeg fik en prøve pakke ned 30 stk i. Dem spiste jeg til at starte med 1 om dagen. Derefter 2 gange da jeg ikke kunne mærke forandring. Så efter et stykke tid mærkede jeg at min krop ikke rystede så meget om morgenen. Og jeg kom i bedre humør. Nu hvor jeg får læst din gode og inspirerende artiklen er jeg kommet i tvivl. Min veninde vil oprette abonnement som er bindende i 6 mdr. Jeg er faktisk blevet i tvivl. Kunne du måske oplyse mig lidt omkring disse tabletter? Og tak for info omkring olierne. Er blevet mere klog på dette punkt. Fortsat god dag.

 69. Hej Kristian.
  Hold nu op det har taget en evighed at komme igennem alle kommentarerne!

  Men! Tak for en masse god læsning her over de sidste par dage. Kan jo næsten ikke huske hvordan det startede. Men hvad jeg har fået ud af alt det her, må være at jeg ihvertfald skal på noget omega3, men at det nok ikke bliver fra zinzino!

  Og så har jeg lært at oliven olie er mega sundt! Så high-five til jer alle for lige at lære mig at min madlavning lige er blevet dét sundere 🙂 !
  Og der er ingen grund til at købe et så dyrt produkt “bare fordi” der også indeholde oliven olie. Det spiser jeg rigtigt mængder af hver dag.

  Og så tror jeg at jeg har forstået det sådan et den bedste måde at indtage omega3 er i flydende form, er det korrekt? Fik også læst noget om “fiske bøvser” får man det af alle kapsler?

  Jeg fik at vide fra min sælger at dette produkt er noget som skal indtages hver dag resten af livet? Er det også sandt?

 70. Dette PUBMED-indekserede studie fra 2015 viser at hvis man nedsætter indtaget af omega 6 i sin kost, så øges OPTAGELIGHEDEN af omega 3.

  “Dietary omega-6 fatty acid lowering increases bioavailability of omega-3 polyunsaturated fatty acids in human plasma lipid pools”.

  Dette kunne indikere at evt. problemer med omega 3 mangel hos mennesker BÅDE skyldes for højt indtag af omega 6 og for lavt indtag af omega 3, idet det tilsyneladende hæmmer omega 3 optageligheden, hvis der er for meget omega 6 i blodet?
  Altså; spis mindre fødevarer med omega 6 og øg din omega 3 optagelse.

  Man kan altså ikke forlade sig på et tilskudsprodukt alene, men må kigge på om man mangler eller får for meget af andre næringsstoffer der enten hæmmer eller bedre optagelsen af et stof man evt. er i underskud af…

  Håber mit indspark kan bruges?

  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4035030/

 71. Hej Kim

  Så vidt jeg er bekendt afhænger kvaliteten af olien ikke af oprindelseslandet, men fra hvilken type fisk, som olien stammer fra. Småfisk, der er lavt i fødekæden og med en kort livscyklus vil ikke ophobe så stor en mængde tung metaller, og vil derfor være at foretrække.

  Jeg har adskillige gange stødt på påstanden om flydende fiskeolie (fra eksempelvis en flaske) er bedre end olie (som stadig også er flydende) i kapsler. Jeg har dog endnu ikke set belæg for denne påstand. Det vil sige at jeg mangler at se beviser for at dette faktisk er tilfældet. Jeg har derfor ikke nogen holdning til det, og mener derfor at hvorvidt man ikke skal indtage omega-3 via flaske eller kapsler må være udfra personlige præference, og ikke udokumenterede påstande.

 72. Hej Demet

  Først og fremmeste vil jeg slå fast at jeg på ingen måde er ekspert inden for mental sundhed eller psykofarmaka.

  Jeg har dog lavet en kort undersøgelse i den videnskabelige litteratur i forhold det aktive stof i Viva tabletterne: safran.
  Den foreløbige forskning i safran og dens effekt på mild til moderat depression lader til at indikere en positiv effekt. Det er dog en begrænset mængde forskning, men der er to reviews her:
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24299602
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25384672

  Forskerne er dog forsigtige, da der mangler yderligere og mere grundig forskning. Derudover påpeges der at der mangler international forskning, der kan bekræfte disse indledende resultater, som primært kommer fra Iran. Iran står for 90 % af verdens safran produktion (kilde: http://www.idosi.org/wasj/wasj4%284%29/7.pdf )

 73. I min verden som gammel Michelin kok har det altid været vigtigt at spise de bedste råvarer,
  Jeg skal ikke påstå at jeg er videnskabs mand, men mener at en påstået prefabrikeret vare efter alle kunstens regler må være afgørende for et godt produkt.
  Som fiskekok ville jeg aldrig sætte tænderne i en fisk der er mere end 2 dage gammel, fy for Satan
  Jeg har smagt en del fiskeolie efter jeg stoppede som kok (jeg har ikke fundet en “privat” fiskehandler med frisk fisk og opdrættet laks er giftige) nu har jeg smagt Eqologys olie den smager godt.
  Så er jeg totalt ligeglad med beviser og de stakler der skal lave penge på det…. Bare min mening

 74. Hej Kristian 🙂
  Dejligt indslag du kommer med! Det er godt at være lidt kritisk engang imellem.

  Jeg har selv taget Balance olien fra Zinzino og har et generelt spørgsmål i den forbindelse.
  Jeg har flere gange forgæves været på jagt efter flydende fiskeolie, der både indeholder omega 3, 6 og 9. Grunden til at jeg ønsker den flydende form, er fordi det har den bedste optagelseseffekt.
  Da jeg er studerende og ofte er sent hjemme, er jeg ikke den der har mest tid til at lave mad med olie og har derfor behov for alle 3 slags omega.
  Ny Nordisk forskning viser ifølge Zinzino at omega 3 skal optages i forbindelse med (omega 6 eller 9, kan ikke lige huse hvilken en). Årsagen er nemlig at hvis kun man indtager omega 3, så opløses den hurtigt pga. ilten i kroppen og endda så hurtigt at den ikke når ud i kroppen og gavner. Det skulle ifølge denne forskning altså være altafgørende at der derfor ikke kun er omega 3 i fiskeolien, men noget der kapsler den vigtige omega 3 inde, så den kan holde i den tid kroppen er om at optage den.

  Jeg har selvfølgelig ikke set beviser og det kan sagtens være en omgang sludder, men det sætter alligevel lidt stof til eftertanke og gør bestemt at jeg har svært ved at finde et alternativ, da jeg ikke rigtig finder nogle af fiskeolierne på markedet særligt attraktive.
  Håber, at du måske har et foreslag til en lign. og måske bedre fiskeolie.

  Mvh. Mie 🙂

 75. Hej Mie

  Tak for din kommentar.

  I forhold til den forskning, som du nævner, så kunne jeg godt tænke mig at se nogle referencer. Det lyder nemlig lidt som noget sludder, og det er desværre noget som jeg har hørt blive gentaget flere gange før.
  Men jeg får aldrig beviserne for disse påstande (altså forskningsartiklerne fra alt den forskning, som folk nævner), når jeg spørger efter den.

  Så jeg har ikke set noget forskning, der viser at omega-6 og -9 øger optagelsen af omega-3. Jeg har til gengæld læst adskillige artikler, der viser at et tilskud af omega-3 – alene – har en lang række positive sundhedseffekter. Det er primært viden fra den forskning som alle kosttilskudvirksomhederne bruger i deres markedsføring – pudsigt nok og virksomheder som Zinzino og Eqology.

  I forhold til påstanden om at flydende olie er bedre: En lille ting, som er værd at tænke over her er, at olien i kapslerne også er flydende.

  Så hele diskussionen om flydende olie vs kapsler giver ikke særlig meget mening.

 76. Hej Kristian har ingen påstande /eller belæg for om de olier virker om eller ej ,men min bekymring går på metoderne af deres salg af produktet og virksomhedens troværdighed .gennemsigtigheden af deres metoder er som ved pyramide spillende helst en sælger mod en køber ikke snakke i store forum ,andet når det er deres egne lukkede seminarer .ved en advokat undersøger deres virksomheds model og 1 journalist er interesseret ,da mange er blevet lokket af venner og bekendte til abonnenter eller som sælger .Da de jo altid til deres messer /studier hiver dem ind der kan fortælle vidt og bredt om hvor meget de tjener ,og som i pyramide spillet tjener topper mest .god dag og godt indslag

 77. Hej Kristian
  Blev for kort tid siden præsenteret for balance olien men min nysgerrighed ledte mig til din blog ( heldigvis )
  Og det ledte mig videre til tænk’s test af fiskeolier og så fik jeg stillet min nysgerrighed! Nemlig at!: de 5-700g fisk om ugen( makrel/laks/ørred/sild mm ) + 1 daglig dosis af 1000mg fiskeolie ( feks pikasol premium ) er rigelig tilførsel af omega 3 !
  Så tak for det
  Måske står det allerede i et kommentar felt men ved du evt om ens læge kan fortage “ balancetest “ ? Eller er der andre muligheder som ikke er “ producentens egen ”
  Mvh
  pt

 78. Hej Kristian.
  Jeg har lige været til en møde, hvor diverse “healings-guruer” påstod at dette middel var svaret på menneskehedens mangler. Alt lige fra fysiske-sygdomme til depression og sågar også “lykke” kunne helbredes/tilkomme af dette kosttilskud. Den måde det blev promoveret på var fuldstændig etisk forkasteligt.

  Tak for en god/informativ læsning. Bliv endelig ved!
  Fedt at se din konstruktive måde at besvare “zinzino guruernes” postulater.

 79. Hej Kristian 🙂

  Kan se det er et gammelt indlæg, men vil alligevel prøve at høre dig om noget;

  Er det rigtigt forstået at fiskeolien har bruge for polyfenoler, for ikke at harske inde i blodbanen?

  Vh.
  Rikke Bertelsen

 80. Hej Rikke

  Nej, det er der mig bekendt ingen dokumentation for. Det er en påstand, som jeg hele tiden bliver præsenteret for (læs eventuelt kommentarerne til denne artikel), men ingen har endnu kunne fremlægge bevis for at dette skulle være tilfældet.

 81. Hej Kristian
  Jeg har stort set ingen viden om fiskeolie eller kemien der bruges i forbindelse med fremstillingen – men det der nok bekymrer mig mest…er indholdet af tungmetaller, microplast og tilsætningsstoffer (der modvirker harskning) som angiveligt kan gennemtrænge membranen der skal beskytte hjernen (set i udsendelsen…er fisk sundt) – stoffer der ikke er ulovlige i fiskeprodukter….men burde være det.
  Kan du kaste lidt lys over “renheden”
  Lysi produkter bliver (via Rema 1000) nu pludselig solgt via Bornholm….og jeg vil sgi nødigt spise fisk/olie fra Østersøen…..bliver olien kontrolleret og er resultaterne offentlig tilgængelige ?

  Mvh. Anders Bruun

 82. Hej Kristian
  Meget interessant læsning. Jeg har længe ikke vidst hvad jeg skulle tro på, når det jeg får at vide om fiskeolie, kommer fra en forhandler af Pure Arctic Oil.
  Jeg har bl.a. fået at vide at fiskeolie lavet på torskelever er det dårligste man kan tage.
  Er der forskel på kvaliteten af fiskeolie om den er lavet på torskelever eller lavet på ansjoser og sardiner? Lysi har begge dele – hvad skal jeg vælge?
  Venlig hilsen
  R

 83. Hej Kristian

  Tak for en meget informativ blog.

  Fiskeolie kan både indtages flydende og via kapsler.

  Ved du, om der er videnskabeligt belæg for at påstå, at det er bedre at indtage fiskeolien flydende i stedet for via kapsler?

  Det klassiske argument er, at hvis man skal have den optimale daglige mængde fiskeolie, at man så ville skulle indtage så mange kapsler, at mængden af gelatine, der omgiver kapslerne, ville være sundhedsskadelig.

  Er der hold i ovenstående argument?

  Jeg imødeser dit svar med spænding – på forhånd tak.

 84. Hej Kristian
  Tak for en meget informativ blog.
  Fiskeolie kan både indtages flydende og via kapsler.
  Ved du, om der er videnskabeligt belæg for at påstå, at det er bedre at indtage fiskeolien flydende i stedet for via kapsler?
  Det klassiske argument er, at hvis man skal have den optimale daglige mængde fiskeolie, at man så ville skulle indtage så mange kapsler, at mængden af gelatine, der omgiver kapslerne, ville være sundhedsskadelig.
  Er der hold i ovenstående argument?
  Jeg imødeser dit svar med spænding – på forhånd tak.

  Hej Per.
  Gelatine er blot protein og udvindes fra hud og knogler fra vores slagtedyr. Gelatine har særlige elastiske og bindende egenskaber, hvilket gør at det benyttes ikke blot til at indkapsle medicin og kosttilskud, men også indgår i en lang række almindelige fødevarer.
  De fleste indtager formentlig mere gelatine ved at spise ganske almindelig mad end ved at indtage medicin og/eller kosttilskud.
  Det er helt ufarligt.

  Hvis du ønsker at vide mere om gelatine og dens mange anvendelsesmuligheder: https://www.researchgate.net/publication/236735648_Review_Gelatin_source_extraction_and_industrial_applications

 85. Hej Kristian
  Meget interessant læsning. Jeg har længe ikke vidst hvad jeg skulle tro på, når det jeg får at vide om fiskeolie, kommer fra en forhandler af Pure Arctic Oil.
  Jeg har bl.a. fået at vide at fiskeolie lavet på torskelever er det dårligste man kan tage.
  Er der forskel på kvaliteten af fiskeolie om den er lavet på torskelever eller lavet på ansjoser og sardiner? Lysi har begge dele – hvad skal jeg vælge?
  Venlig hilsen
  R

  Hej R.
  Generelt set, så jo længere ned i fødekæden fisken (som fiskeolien kommer fra) er, jo bedre i forhold til indholdet af tungmetaller. Jo større og jo ældre en fisk er, jo større mængder af tungmetaller vil fisken indeholde.
  Så hvis man er nervøs for om man kommer til at indtage generelt for mange tungmetaller, så vil det kunne reduceres, hvis man vælger en fiskeolie, der kommer fra mindre fiskearter.

 86. Hej ‘R’

  Hvorfor er olie fra torskelever det ‘dårligste’, man kan tage?

  Mvh
  Spiserfranuafkunfriskfisk 🙂

 87. Jeg har læst overstående og nogle af kommentarerne – da jeg skulle købe fiskeolie i starten af året, google jeg “bedst i test” og fandt den nyeste test – her anbefales (flere steder) Omega 3 fra Bodylab. Olien er lavet på sardiner og ansjos og man får et højt EPA og DHA.
  Kender du produktet og hvad kan du evt. sige om det?

  En bekendt af mig anbefalede Pure men jeg synes det var noget pebret og det gør (for mig) ikke nødvendigvis et produkt bedre 🙂

  Mvh
  Maria

 88. Hej,
  Lige en tanke.
  Mht. Multi-level marketing kan drages parallel til Tupperware som ikke ville være kendt ellers, og deres produkter er vel hverken bedre eller værre end andre plastemballager, bare anderledes markedsført 🙂
  Og detailforretninger og netbutikker tjener vel også på salg af produkterne så det er en sjov opfattelse nogen har omkring MLM – men det er jo en anden snak 🙂
  mvh
  Søren

 89. Jeg har læst overstående og nogle af kommentarerne – da jeg skulle købe fiskeolie i starten af året, google jeg “bedst i test” og fandt den nyeste test – her anbefales (flere steder) Omega 3 fra Bodylab. Olien er lavet på sardiner og ansjos og man får et højt EPA og DHA.
  Kender du produktet og hvad kan du evt. sige om det?

  Hej Maria

  Det er længe siden at jeg sidst har kigget på Bodylabs omega. Jeg kan dog se at de har øget indholdet af omega-3 i deres produkt, og det er selvom det stadig er rigtig billigt i forhold til mange andre produkter. Der er også kommet et Pure Omega 3 fra Bodylab, hvor indholdet af omega-3 er lidt større end deres almindelige omega-3 produkt og så er det IFOS certificeret. Umiddelbart er Bodylab også ret konkurrencedygtige på deres Pure produkt.

  Jeg har kun positive erfaringer med Bodylabs produkter.

 90. Mht. Multi-level marketing kan drages parallel til Tupperware som ikke ville være kendt ellers, og deres produkter er vel hverken bedre eller værre end andre plastemballager, bare anderledes markedsført
  Og detailforretninger og netbutikker tjener vel også på salg af produkterne så det er en sjov opfattelse nogen har omkring MLM – men det er jo en anden snak
  mvh
  Søren

  Hej Søren
  Ja, man kan sagtens sammenligne med tupperware. Og det kan gå begge veje. 🙂

  Der er dog en væsentlig forskel (og det er i min verden ret afgørende). Tupperware påvirker ikke og har intet at gøre med folks sundhed. Tupperware er aldrig blevet solgt på at kunne kurere kræft, helbrede lidelser, skabe et liv i balance osv.

 91. Hej Kristian

  Jeg vil sige tak for en god blog om fiskeolie. Fandt den ifm søgning på evidens på området. Er ikke videnskabsmand men arbejder i forskningsverden og er privat offer for bekendtes strategi med omvendt bevisførelse. Ved samtaler om sundhed markedsfører flere personer Pure Artic Oil som det bedste. Ikke ved at dokumentere effekten. Men ved at gentage følelsesbaserede argumenter. Jeg ved ikke, hvor de har hørt argumenterne. Men når jeg stiller opklarende spørgsmål, er jeg negativ, imod og meget andet. Jeg holder mig generelt rolig og neutral men bliver altid stukket i skoene, at jeg er på den ene eller anden lejer. I samtalerne bliver det fremført, at olien kurerer gigt, slidgigt, depression, øjenproblemer og meget andet. Men dokumentation er der ikke.
  Når alt kommer til alt, er det jo sælgeren, der skal dokumentere de fantastiske goder ved at tage olien.
  Det kan de bare ikke, selvom det burde være nemt, for hvis en bestemt fiske olie var bedst, skulle man vel nemt kunne fremlægge bevis for det.
  Nuvel. For mange år siden var jorden flad. Det sagde videnskaben. Så gik tiden, og pludselig sagde videnskaben, at den er rund. Det blev den, fordi videnskaben blev klogere. Formentlig havde der forud været en lang kamp om emnet, hvor videnskaben udviklede sig og blev klogere.
  Sådan går det – uden sammenligning af vigtigheden for verdensfreden mv – måske også ift hvilken fiskeolie, der er bedst. Folk har deres erfaringer med olierne. Tiden gør os klogere. Det skal man ikke se bort fra. Det kan vise sig, at alle de gode ting er rigtige. Blot ærgerligt, at det drukner i følelser og kommercielle interesser via forhandlere, der ikke har dokumentationen i orden.

 92. Hej Kristian

  Tak for dit supergode og videnskabeligt underbyggede svar vedrørende gelatinen omkring kapsler.

  Mange sælgere af flydende fiskeolier fremhæver ofte oliens lave totoxværdi, hvilket leder mig til følgende spørgsmål:

  Hvad mon totoxværdien er i islandsk koldrøget laks? Eller med andre ord – kan man estimere totoxværdien når man spiser fed fisk?

  Jeg beklager på forhånd, hvis jeg har misforstået totox-formlen og mit spørgsmål derfor ikke giver mening.

  Jeg imødeser dit svar med spænding – på forhånd tak og rigtig god påske fra
  Per

 93. Hej Kristian

  Tak for en god blog. Jeg kunne godt tænke mig at høre hvad du mener om fiskeolien Gudenaa omega 3
  Mvh Lise

 94. Hej Kristian
  Tak for en meget oplysende gennemgang.
  Jeg har prøvet den der Zinzino olie. Min (stakkels!) mor købte den til mig i sit hjertes godhed.
  Jeg har pligtskyldigt spist olien over en længere periode. Jeg synes ikke, at jeg kan mærke nogen banebrydende effekt effekt på mine skavanker.
  Til gengæld synes jeg, at olien smager modskyeligt (vits), og er holdt op med at indtage den.
  Jeg ville egentligt godt fortsætte med fiskeolie, men i kapsler, og ikke de meget dyre.
  Det bliver så nok Pikasol, med mindre du måske vil anbefale nogle andre/bedre/billigere.
  Keep up the good work!
  Mnh
  Steen

 95. Hej Kristian.
  Tak for utrolig sobre og informative svar angående helse-olierne. Et banalt spørgsmål lyder: Hvor står den klassiske Möllers Tran i forhold til Zinzino-olien kvalitetsmæssigt? Ikke prismæssigt. Jeg er ved at have udstået de 6 måneders abonnement hos Zinzino. Vil gerne ud af “saksen” og skal således til at finde nogle alternativer til fornuftig indtagelse af omega-3. Jeg har ikke trawlet alle ovenstående svar igennem, men dog læst en del af dem.Tak for indsatsen.

  mvh
  Henrik

 96. Kristian Bradsted, tusind tak fordi du gider at bruge din tid på at debattere SÅ sagligt og SAGLIGT, som du gør!
  Det er en fryd at se dig mane den ene hjernevaskede MLM-protekter ned efter den anden. Ikke med mudderkast, men med simpel fornuft og klogskab.
  JEg var selv en af de naive og godtroende MLM/NM engang. Ja, faktisk et par gange eller tre – i de store Herbalife-tider, hvor “pyramidebegrebet” for alvor var i rampelyset og vi alle kæmpede med næb og kløer, for at bevare vores tro på det, vi havde hørt fra vores “upline”, supervisor osv. Gasnke udokumenteret, selvfølgelig. Men de solgte den godt og ramte plet med de velskrevne psykologisk gennemtænkte taler…

  Til alle jer derude, som får at vide, at noget er helt vildt unikt og fantastisk og bedre end alt andet: Vær nu søde at behold jeres forstand og sunde skepsis. Bare en lille smule, please.
  Hvis nogen påstår noget, så bed dem om BEVISER! Kan de ikke levere veldokumenterede beviser, så tro ikke på dem, før de kan dette!
  Og HUSK, at Placebo ofte er den største effekt af dem alle! Tro kan flytte bjerge – og gøre stifterne af disse MLM organisationer millionære! Men kun toppen! Tro mig! 😉

  Hav det smukt derude, allesammen – og endnu en gang: TAK Kristian Bradsted! Du er både sej, klog, velformuleret og yderst tålmodig! 🙂

 97. Hej Henrik

  Umiddelbart ser Møllers Tran ud til at være et fint alternativ.
  Deres Omega-3 fedtsyrer er fra torsk, som er noget højere i fødekæde, hvilket kan få mængden af toxiner til at være højere end, hvis der var fra mindre fisk. Men de undergår jo kontrol, hvor de skal holde sig under grænseværdierne, så det burde ikke være et problem.

 98. Hej Kristian,

  TAK for dine mange tålmodige udredninger! Det er svært at finde god info på balanceolien fra Zinzino på nettet, så det ser ud til, at du nu er the go-to guy 😉

  Jeg faldt i Zinzino-fælden sidste år og olien hjalp mig fint (en anden olie havde givet vis kunnet gøre det samme), men nu står jeg og overvejer graviditet og så melder spørgsmålet om niveauet af tungmetaller i olien sig. Jeg kan se, at der mange steder anbefales deciderede fiskeolier målrettet gravide. Men nu har jeg efterhånden et pænt lager af afsindigt dyr olie i mit køleskab… Ved du hvordan niveauet af tungmetaller er i balance-olien?

  Jeg har gennemtrawlet de mange spørsmål og svar og har ikke kunnet finde et, der belyste det emne. Hvis der alligevel allerede er skrevet om det, beklager jeg meget!

  Mange hilsner og tak for hjælpen 🙂
  Ditte

 99. Hej Kristian jeg har været til et foredrag med EQ som en behandler i DK havde arrangeret og der kom 16 personer. Det var rystende så lidt de vidste om det produkt de skulle sælge. Konsulenten startede med at sige at de fiskeolie produkter som bliver solgt i Matas og helsekostforretningerne er rådne fiskeolie og de ansatte i forretningerne var ikke dygtige til at vejlede kunderne. Jeg spurgte om fiskeolien er på triglycerid eller estherform det kunne de ikke svare på. De fortalte at pikasol havde et totox på over 20 og der bad jeg om dokumentation men det havde hun selvfølgelig ikke. De fortalte at deres produkt havde et totox på 3 og det ville jeg gerne se dokumention for og det havde hun heller ikke. Problemet er at vores behandlere har set en forretning i at anbefale dette produkt og få nogle til at sælge det så de kan tjene på det. Syntes det er ærgeligt at behandlerne prøver at sælge fiskeolie til deres kunder når de har så lidt forstand på det. Kender en behandler som begyndte at sælge EQ og hun blev ved med at spørge efter analyser så hun kunne se totox tallet på 3 men ikke engang dem der skal sælge det kan få analyserne, det er skrammende. Derfor valgte hun og stoppe samarbejdet med dem. Behandlerne går meget op i totox værdien men snakker meget lidt om renligheden og optageligheden som næsten er endnu mere vigtig. Bryder mig ikke om at der er olivenolie i fordi den er ikke stabil og derfor er deres holdbarhed også kun på 2 år hvor mange af de andre olier kan holde sig op til 3 år.

 100. Catharina Damgaard
  26. august 2018
  Hej Kristian,
  Kan du lige angive, hvor du har det fra, at Paul Clayton skulle ha været indblandet i en skandale omkring MonaVie. ?

  Du skriver om det på Fitness Blog:
  Kristian Bradsted
  28. november 2014
  Nu er der for alvor gang i mine alarmklokker!

  Tak for din kommentar, Lena.
  Jeg burde nok have undersøgt denne “balance olie”, som Victoria bliver ved med at nævne, tidligere. Jeg har forgæves ventet på at Victoria kom med nogle uddybende svar, og har ikke rigtig taget det seriøst.

  Men nu vil jeg forsøge at grave lidt i det, så snart jeg finder tid. Lige umiddelbart er min anbefaling efter hurtigt at have ledt efter balance olie og Paul Clayton:

  Hold jer væk fra det produkt!

  Det stinker langt væk af MLM (multi level marketing). Og den kære Paul Clayton lader til at have været indblandet i en anden mindre skandale omkring et andet MLM produkt kaldet MonaVie.

  M.v.h.
  Catharina

 101. Hej Catharina

  Paul Clayton sad i Scientific Council (forskningsrådet) for MonaVie, ligesom han nu gør for Zinzino, og var med til at promovere deres produkter inden de gik konkurs med en kæmpe million gæld.

  Du kan læse mere om MonaVie sagen her: https://en.wikipedia.org/wiki/MonaVie

 102. Hvorfor ikke inddrage Theta Pure fra LifeWave (som også kun sælges via nettet). Det er en algeolie, hvor algerne er dyrket i lukket miljø – og derfor ingen forurening.
  Dagsdosis er 10 mg der indeholder 1880 mg DHA + 148 mg EPA.
  Så vidt jeg kan se det kraftigste produkt på markedet p.t.
  30 dages forbrug koster 49$ + moms og porto = ca. 390 kr. pr. md. eller 13 kr. pr. dag.

 103. Hej Kristian!

  En påstand jeg har hørt igen og igen om Eqology, som jeg ikke har kunne finde nævnt nogen steder, er ift. opvarmning af olien.
  Jeg er blevet fortalt, at der sker skidte ting med olien, når den varmes op og at Eqologys olie på en eller anden måde er blevet til, uden denne opvarmning. (Så vidt jeg forstår, er det en del af processen at man varmer fisken op til 90-100 grade).

  Det jeg ofte hører er, at olie i kapsler er noget humbug, da det åbenbart kræver 60ish grader at få olien ind i kapslerne. Jeg har ikke kunnet finde noget evidens herpå. Er det noget, du har hørt før?

 104. Hej Jørn

  Fordi jeg aldrig har hørt om Theta Pure før nu.

  Lifewave kender jeg dog. Det er dem med plastrene, der kan kurere det meste, ikke? Uden at have evidens for det, naturligvis. 🙂

 105. Hej Marcus

  Jeg er også blevet præsenteret for påstanden om opvarmning, men der er aldrig været belæg for påstandene. Jeg mangler fortsat, ligesom du, at få nogle beviser for at olien i kapslerne bliver udsat for høje varme grader, samt at de skulle være ødelagte heraf.

 106. Tusind tak for et oplysende indlæg. Jeg er blevet kontaktet af Balance olie sælgere og hevet online for at se lave video via facebook. Hallelulja hvor alle skavanker kunne løses via zinzano produkter. Jeg er jo skeptisk anlagt så jeg sagde jeg ville tænke over det. Jeg kunne ikke bestille produkter selv, men skulle bestille det via sælger. Til sidst måtte jeg blokere vedkommende på facebook da person skrev konstant. Nu bliver jeg så kontaktet af en gl. Veninde igen og igen. Det startede da hun hørte min far var syg af kræft, hun havde lige olien det kunne afhjælpe dette. Artic Oil hedder det. Igen en olie der kan hjælpe på alt fra fodvorter til hårtab ( mine ord ) jeg bliver ked over al den misvisende info. Det skal lige siges at der er ingen tvivl om fiskeolien har en gavnlig effekt på min gigt. Jeg har prøvet flere produkter og oplevet både fiskebøvser og harsk lugt. Den olie jeg tager nu er i kapsel form og indeholder 2000 mg omega 3 fedtsyrer. EPA 1250 og DHA 500 andre omega 3 fedtsyrer 250 mg. Disse kapsler giver ikke bøvser, de dufter godt af let citrus og kan fåes i diverse helsekost. De fåes til forskellige priser alt efter hvilken butik og til tider mængde rabat. 1 kapsel om dagen 120 kapsler ca 199 kr. Så se jer for allesammen. Kig på indhold af omega 3. Se anbefalet dags dosis og prisen.

 107. Hvis man er i tvivl om det man spiser er godt nok, så kan man jo bare få lavet en test.
  Der måles balancen mellem 11 fedtsyre. Forholdet mellem omega 3 og 6. Cellemembranens hårdhed. Hvor god man er til at omdanne omega 6. Og mental styrke indeks.
  Det må da være det bedste bevis?
  Vitas er et uvildigt laboratorie i Oslo som også arbejder for det norske politi og anti doping DK. Der findes måske også andre steder det kan testes?
  Jeg syntes det er fedt med en løsning hvor man rent faktisk bliver testet før og efter 120 dage. Så ved jeg nemlig om mine penge er spildt eller ej. Det kunne de jo i og for sig bare tilbyde alle sammen.
  Men jeg kan ikke se at det skulle være så svært at bevise når man rent faktisk kan se det på en blodprøve

 108. Hej Nette

  Jeg kan til dels godt følge din logik. En blodprøve ville kunne fortælle om forholdet mellem omega-3 og 6.

  Men problemet er, at det burde der ikke være behov for. Det er et unødvendigt behov skabt af de olie producenter, der tilbyder dem. Det er langt hen ad vejen et salgstrick.

  Som jeg har skrevet mange gange (både i artiklen og i denne debat-tråd), så har undersøgelser vist at et indtag af omega-3 ændrer omega-3/6 ratioen mod det positive. Dette er ikke noget særligt for nogle tilskud, men det gælder generelt indtagelse af omega-3.
  Når nogle olie-producenter begynder at betvivle effekterne og skabe misinformation om konkurrerende produkter, og samtidig tilbyder blodprøver for at bevise at deres omega-3 produkt virker, så er det en del af en salgsstrategi.

  At der ikke bliver taget en test er ikke bevis for at et produkt ikke virker.

 109. Du skriver “At der ikke bliver taget en test er ikke bevis for at et produkt ikke virker.”

  Det er helt korrekt.

  Dog gælder den også den anden vel, en test kan dokumentere at et produkt virker. Derfor kan der være grundlag for en test.

  Hvis en person har taget et godt fiskeolie produkt i noget tid. Vedkommende bliver tilbudt test og andet produkt.
  Hvis test 1 viser manglende balance, og test 2 efter noget tid på andet produkt så viser balance, så må det vel betyde at produkt 2 er bedre end produkt 1.

  Så er det vel bare at finde eksempler nok til en evidens.

 110. “Du skriver “At der ikke bliver taget en test er ikke bevis for at et produkt ikke virker.”

  Det er helt korrekt.

  Dog gælder den også den anden vel, en test kan dokumentere at et produkt virker. Derfor kan der være grundlag for en test.

  Hvis en person har taget et godt fiskeolie produkt i noget tid. Vedkommende bliver tilbudt test og andet produkt.
  Hvis test 1 viser manglende balance, og test 2 efter noget tid på andet produkt så viser balance, så må det vel betyde at produkt 2 er bedre end produkt 1.

  Så er det vel bare at finde eksempler nok til en evidens.

  Jeg kan ikke se at der er grundlag for testning. Omega-3 er omega-3, uanset hvordan man pakker det ind og sælger det.

  På trods af påstande fra sælgere og partnere af diverse olier, så er der mig bekendt intet belæg for at påstå at nogle olier ikke virker, ikke indeholder den angivne omega-3 mængde eller at olien af en eller anden grund ikke kan optages.

  Lad os prøve at bruge noget andet som eksempel for at få et andet perspektiv…

  Vand. Vi ved at vand er med til at opretholde væskebalancen. Hvis man ikke får nok væske, så kan vand få kroppen tilbage i væskebalance. Det er alment kendt og videnskabelig bevist.

  En væskebalance test vil ikke ændre dette faktum uanset om vandet kom fra Aqua D’or, Kildevæld eller fra hanen.

 111. Kære alle

  Meget interessant blok.

  Jeg har tidligere taget Zinzinos olie, men har nu istedet ændret min kost, så jeg ret konsekvent undgår fødevarer, der indeholder først og fremmest rapsolie.
  Jeg er vegetar men spiser lidt fisk, dog maksimalt sild eller laks 2 gange om måneden.
  Det interessante er at jeg for nylig har taget en af Zinzinos balance laboratorie tests, hvor jeg på denne kost ligger flot i omega 6 til 3 balane med en score lidt over 2

  Grunden til at jeg er stoppet med at tage fiskeolie, og hellere vil prøve at løse problemet med en sund kost er to for mig væsentlige argumenter:

  1. Jeg læste i Anthony Williams bøger (Medical Medium) at man skal vogte sig for omega 3 tilskud baseret på fiskeolie fordi de, trods rensning for tungmetaller, får en form for homøopatisk tungmetal effekt i kroppen. Hvis man tror på at “energien” eller vibrationerne fra tungmetallerne i fisken bevares og ved oliens opkoncentration rent faktisk forstærkes, så er fiskeolie uanset hvor renset, de påstår det er, det rene gift at indtage. Det er hvad Anthony William påstår.

  2. Min personlige holdning er, at vi ikke skal fiske havene tomme for småfisk, og ødelægge den meget vigtige fødekæde, for at kompensere for dårlige spisevaner. Jeg synes det er et hurtigt fix og den forkerte vej at gå. Vi er nødt til at blive kritiske og tage ansvar for hvad vi spiser. Kosttilskudsindustrien minder på mange måder om medicinalindutrien. De er ikke interesserede i at uddanne folk i ansvarlige spisevaner, de er interesserede i at sælge deres produkter.

  Håber mit bidrag kan sætte tanker igang og gavne.

 112. Hvad så hvis målet er at nå ned på 3:1 hvis man stadig gerne vil spise lidt sjovt engang i mellem?

  Hvis ens madvaner er baseret på økologiske vare osv, men man bliver målt til en balance som ikke er det mest optimale for cellen og at man tager en af de andre olier, som ikke er zinzinos?

  Og er målet ikke at være i balance hele tiden? Hvorfor skal vi døje med dage med smerter når vi bare ved en ske fuldsolie om dagen kan supplere sit daglige behov af omega 3-9 fedt syrrer, og rent faktisk komme ned i balance?

  Jeg vil virkelig gerne teste nogle forskellige af jer som tager andre oliver og har været på dem i 120 dage (tiden det tager)

  Så vil jeg gerne se om disse andre olier formår at opretholde en balance på 3:1

  Men, disse tanker, hvis der var nogle af jer kloge hoveder som kunne prikke lidt til de udtalelser, ville jeg føle min manglende forståelse ville lettes 🙂
  Mvh migggg

 113. Hej Mads

  Du finder svar på flere af dine spørgsmål i artiklen og ved at læse mine svar til andre kommentarer.

  Umiddelbart, så lader det til at du stiller nogle af dine spørgsmål ud fra forkerte antagelser om omega-3 og fedtsyrer generelt.

  Hvorfor tror du at økologi har en indflydelse på omega-3/6 ratioen?

  Hvordan kan en skefuld olie fjerne smerter? Er der en sammenhæng mellem indtagelse af omega-3 og smerteoplevelse?

 114. Hej Kristian

  Tak for et virkelig godt og brugbart indlæg. Jeg er ved at prøve at sætte mig ind i markedet for fiskeolie, og det virker som om, der er ret stor forskel på produkterne.
  Ved du, om der findes en form for ekstern kontrol med produkternes indhold, eller om man må forlade sig på information fra producenterne? For at sætte det på spidsen: Hvordan ved man, at der reelt er fiskeolie i produkter, der markedsføres som fiskeolie, og at det ikke bare er olivenolie med et hint af citrus…? 🙂
  På forhånd tak for svaret.

  Martin

 115. Helt uden at nævne navne på produkter, eller personerne der inviterede mig til et møde jeg valgte at gøre ret kort, på et spisested på Rungsted havn- kan jeg fortælle at dette scam drejede sig om det der på dansk kaldes pyramidespil. Mest sørgeligt var det dog at 2 personer der er så meget fremme i medierne, syntes at det skulle jeg da være med til at investere i. Med løfter om resultater i form af blodprøver og alverdens sørøver historier om at dette mirakelmiddel kunne gøre livet bedre. Det krævede blot man lige lagde lidt penge i det og fik sine venner med på vognen også. Fik endda lokket samtlige brochurer med hjem samt regnskabs modellen som var til at dø af grin over, ved at love jeg ikke fortalte andre om det.
  Nu 2 år senere falder jeg så over denne debat, og kan så ikke lade vær med lige at smide dette ind i overvejelserne hos folk der ikke selv kan tænke. Om den manglende hjerne aktivitet skyldes manglende fiskeolie da man har valgt dette produkt kan jeg ikke svare på. Det er ikke for at kaste brænde på bålet, for tiden det kræver at sidde og følge med i flere opslag har jeg altså bare ikke, dette er bare min historie om den mystiske fiskeolie.

  Mvh

 116. Hej!
  Jo, jo det er muligt, at få lavet en uvildig test, testen har selvfølgelig en pris. Det er som at gå til et privat laboratorium Mvh

 117. Hej Kristian

  Hvad er det syn og ekspatise når det gælder Krill olie??

  Man kan jo læse meget godt, men ens for alle artikler ( dem jeg indtil nu har læst) er at der aldrig ligger en kilde med eviden som understøtter udsagn mm. og så er det jo svært at tjekke om produktet faktisk er så godt som det siges at være!

  Glæder mig til at læse din feedback

 118. Hej Kristian
  Jeg må lige udtrykke min beundring over din evne til at bevare soberheden og objektiviteten i debatten og i dine kommentarer.

  Og derudover tak for den store og nyttige mængde information. 🙂

  Mvh
  Jørn

 119. Hej Kristian
  Tak for interessant oplæg. Jeg gik dog lidt lost i kommentarerne, så måske har jeg overste det, men leder efter henvisninger til sober forskning. Har du bud på relevante artikler? Vil gerne selv læse op på det, og er lidt rusten i at søge på PubMed.

  Mvh Gitte

 120. Hej Gitte

  Mange tak.

  Hvad er det specifikt du leder efter i forhold til forskningsartikler? Det vil gøre det nemmere for mig at hjælpe.
  Hvis det er i forhold til produkter såsom Zinzino, EQ Pure Arctic eller lignende og deres påståede effekter, så er problemet netop at der ikke findes forskning, der kan dokumentere de mange påstande.

 121. Hej Kristian
  Ja, det er blandt andet end sammenligning/vurdering af de forskellige produkter, så det ikke er postulat mod postulat.
  Hvis jeg forstår dig rigtigt, så er det eneste, vi har at gå efter lige nu, at sammenligne indhold og pris i de forskellige oile, og håber på, at det er de rette værdier. Men fx et overblik over, hvor fiskene kommer fra, og hvilke fisk, er de sundest (fx arktisk kontra sydamerikansk), indhold af tungmetaller og totox-værdien, det står jo ikke på alle olier.
  Totox kan man vel finde noget om? For jeg synes det er svært at gennemskue dét, du også skriver om, hvor vigtigt totox er, og hvad det egentligt er tegn på.
  Jeg bruger selv Lysi’s olie med citrus for tiden. Fandt ud af, at det er den Zinzino brugte (http://ytmer.no/lysi-er-leverandor-av-fiskeolje-til-zinzino-balance-oil/), men til en brøkdel af prisen.
  Har så fået at vide at Lysi har alt for høj totox-værdi (hvilket ikke er nævnt på emballagen), og at Pure Arctic Oil skal være bedre. Men hvis totox er tal for harskningsværdi, og den skulle være høj i Lysi, så undrer det mig, at olien faktisk smager ret friskt. Hjulpet af citrus, men alligevel…
  Det er ret forvirrende, og ville være dejligt, hvis jeg selv kan få syn for sagen:-)

 122. Hej Kristian
  Jeg er blevet vejledt til at købe balanceolien. Jeg har desværre ikke informeret mig om dette, som du fortæller om i din artikel. Jeg har taget testen i dag fra Zinzino. Jeg gik ind og skrev mit ID nummer på Zinzinos hjemmeside og vupti kom resultatet på min prøve. Det skal lige siges, at jeg først har været i postkassen i dag. Der er derfor ingen mulighed for, at den er blevet analyseret. Alligevel var ser et testresultat, der viser at jeg er i ret stor ubalance?. Pu ha, jeg føler mig taget ved næsen, før jeg er begyndt at tage olien. Hvordan skal jeg nu forholde mig?

 123. Hej Marianbe

  Har du fået svaret på din prøve før du har nået at sende dem prøven…? 🙂

  Hvis jeg var dig, så ville jeg klage og forsøge komme ud af det så hurtigt, som muligt. Jeg ved dig ikke hvad dine muligheder og rettigheder er.

 124. Vil lige sige at diverse sælgere af kosttilskud glemmer at spørge folk om de tager noget medicin i forvejen. Fiskeolie og stærkt blodfortyndende medicin må Ikke tages sammen. Mange gigt og cancerpatienter får meget speciel medicin hvor man ikke kan være sikker på om kosttilskud er foreneligt med det.
  Inden større operationer frarådes NSAID (Ipren) og fiskeolie, dette er disse sælgere nok heller ikke opmærksomme på.
  Men pyt bare pengene ruller ind på kontoen.
  Godt jeg sagde nej til at være sælger for dette firma EQ pure arctic oil i 2017, for det kunne min faglige stolthed (som ansat i sundhedsvæsenet) nok ikke have overlevet, selvom pengene rullede ind.

 125. Kære Katrine, Du er da en klog kvinde. (dit indlæg 24. april 2019)

  Kære Kristian, tak for denne blok, hvor man kan læse mange interessante ting.

  Min historie er følgende: Jeg har en superdygtig kiropraktor, som lovpriste EQ overfor mig i 2017. Han forsøgte, at få mig til at blive forhandler – jeg vil sige, at han pressede mig voldsomt. Jeg holdt dog fast i, at jeg ville prøve olien på egen krop, før jeg ville tage stilling til, om jeg ville være forhandler. Efter 1 måned og 16 dage, blev jeg voldsomt syg. Jeg blev testet intolerant overfor olier, nødder, mandler og fisk, og fik væskende sår på min ankel, og stoppede derfor, med at spise olien.
  Jeg blev først fri at bindingen hos EQ, da jeg indsendte en reklamation, og gjorde opmærksom på, at jeg ville kontakte forbrugerombudsmanden og aviserne, hvis de ikke frigjorde mig fra aftalen. Derudover forlangte jeg at få mine penge tilbage, for det olie, som jeg havde modtaget. Jeg blev frigjort, og fik mine penge retur, også for det jeg havde spist.
  Efterfølgende, har jeg været kontaktet af andre, som ikke kan tåle olien, ligesom flere fortæller, at de har været nødsaget til at få udstedt nyt Visakort, for at undgå, at EQ hæver det månedlige beløb fra deres konto. Nogle fortæller også, at de stopper med olien, fordi de ikke kan mærke, at det virker.
  Jeg er meget trist over, at min kiropraktor, som jeg har meget, meget stor ros til, når det gælder behandlinger, faktisk misbrugte min tillid. Jeg var slet ikke kritisk nok, fordi jeg ubetinget havde tillid til hans melding, om at jeg ville få det meget bedre, når jeg indtog olien.
  Det skal også med, at jeg slet ikke har forstand på alle de værdier og tal, som der fortælles om, når de holder deres foredrag og kaffemøder. Min mening er, at “almindelige mennesker” slet ikke kan gennemskue/være kritiske. Det skal også med, at jeg ikke arbejder i sundhedsvæsenet eller med kosttilskud. Mit erhverv er et helt andet.
  Da jeg sidste sommer, var på yoga-retreat i en uge – det var skønt, og hos en superdygtig instruktør, oplevede jeg, at det ene af hendes foredrag, som var annonceret, som “viden om olier og fedtstoffer” viste sig, at være salgspropaganda om EQ-produkterne. Jeg gik over på mit værelse i pausen….. Men jeg synes ikke det er OK, at jeg har betalt for et ophold, og så skal finde mig i, at hun bruger en aften på at sælge olier til kursisterne. Desværre var jeg den eneste, som udtrykte min utilfredshed.
  I går, var jeg til en præsentation af det fabrikat olie, som hedder Zinzino. Ikke fordi jeg skal forsøge mig igen, men fordi jeg blev inviteret, og min nysgerrighed fik mig til, at tage derhen. Deres invitation, havde nemlig overskriften, kom og hør om livsstil, af en sygeplejerske og livsstils coach, som vil fortælle om antiinflammatorisk livsstil og Zinzino produkter. Jeg gik hjem, før de begyndte på blodprøverne som var til en særlig pris denne dag ……. Der var ikke så meget i foredraget, som fortalte hvilke fødevarer, man skal spise, hvis man vil leve antiinflammatorisk, hvilket jeg gerne ville have hørt/lært noget om.

 126. Jeg har spurgt efter analysecertifikat ( 3. part) både hos Zinzino og EQ, – men hører aldrig noget, hvorfor mon ikke?
  Jeg vil ikke selv indtage fiskeolie hver dag uden at kende totox- værdien ( harskning) eller indhold af PCB, dioxin og tungmetaller, men de værdier er ikke til at få frem på disse olier, hvorfor ikke? – hvis man ikke har noget at skjule så er det da en fordel at få det frem.
  Optagelsen af fiskeolie afhænger ikke kun af hvor ren og frisk den er ( tungmetaller, dioxin, PCB og totox værdi), men også af i hvilken form den er den lavet på, ethylester form ( en billigere metode som kroppen ikke optager så godt) eller er den lavet på triglycerid form, en form som kroppen lettere kan optage, – det kan man heller ikke få svar på.
  Hvid den kun har 2 års holdbarhed, så tyder det på manglende beskyttelse af olien.
  Spørg efter analyse på den fiskeolie du ønsker at købe/indtage, kan du ikke få det, så tænk dig om en ekstra gang.
  Jeg har selv fået 3.parts analyser fra den danske forhandler af Nordic Naturals, og de ser for mig godt nok ud, så det spiser jeg med god samvittighed hver dag .

 127. Tak fordi du tager dig tid til at undersøge sådanne ting. Jeg er netop blevet tilbudt Pure arctic Oil ifbm noget behandling og synes det var lige lovligt dyrt. Derfor søgte jeg lidt rundt på nettet og heldigvis faldt jeg over denne side 🙂

 128. Möller’s Tran Omega 3 med citronsmag er den billigste i flydende form, den koster kr. 0,66 for 250 mg DHA (kr. 159,00 for 500 ml flaske), iflg. Tænk og Test er den under grænseværdierne for tungmetaller, dioxin, PCB og totox.

  Iøvrigt mener Tænk og Test, at alle fiskeolier der sælges i danske butikker er under grænseværdierne, så det skal forbrugerne ikke lægge vægt på, når der vælges fiskeolie.

  Om Möller er lavet på ethylester form eller er den lavet på triglycerid form fremgår ikke af flasken eller Tænk og Test.
  Nordic Naturals koster kr. 1,89 for 250 mg DHA (kr. 358 for 473 ml flaske). Næsten 3 x så dyr. Den feder så lidt mindre, da den har 312 mg omega 3 pr. ml, hvor Möller har 240 mg omega 3 pr. ml.

  EQ Pure koster kr. 3,62 for 250 mg DHA, altså noget dyre end Nordic Naturals, og meget dyre end Möllers.

  Den dyreste på markedet er Eye 9, den koster kr. 15,41 for 250 mg DHA.

  Det er sindsygt som priser på omega 3 kan svinge.

  Håber det kan hjælpe jer andre, og nej, jeg får ikke provision el.lign. fra Möller, jeg har bare brugt lidt tid på at regne på priserne, som jeg gerne vil dele med jer andre, og meget gerne have kritik af.

 129. Tak for en god artikel og spændende efterskriv.
  Jeg blev for noget tid siden kontaktet af en semi kendt dansk skuespiller som var meget opsat på at få sat et møde på hvor vedkommende kunne fortælle mig om hvor vidunderlige zinzino produkterne er.
  Jeg kender alt til multi level marketing og hopper naturligvis ikke i fælden.

  Jeg kunne dog godt tænke mig at høre jer om, hvad den bedste omega 3 i tablet form er. Jeg bliver nok nødt til at melde mig ind til tænk og test for at finde ud af det 🙂

 130. Jesus en lang kommentar tråd 😀
  ..
  Såååå hvad er konklusionen? Er der et produkt i kan anbefale frem for et andet??
  Jeg har i forbindelse med mit bachelor projekt læst om theratears fish Oil. Er der nogen, der kan sige noget om det? ( det er mange år siden, så min viden omkring det er gået glemt )
  Vh

 131. Kære Kristian
  1000 tak for det kæmpe arbejde du har lagt i denne tråd, og hvor er du bare respektfuld, grundig, tolerant og seriøs.
  De bedste hilsner
  Rikardt

 132. Jeg synes det kunne være interessant at efterprøve om EQ’s omega3 test faktisk er reel. (Da jeg har en mistanke om at den ikke er) Har nogensomhelst nogensinde taget testen og fået at vide, at de IKKE mangler omega3 uden at de har taget EQ’s egen ?
  Ellers kan man efter testen begynde at tage et andet godt omega3 produkt og så tage testen igen senere, har tallene så forbedret sig noget særligt ?
  Selv fik jeg at vide at jeg manglede meget, hvilket jeg nemlig ikke mener at jeg gør.

 133. Hej K

  Fladt tilfældigt over din side og skrivelse.

  Har en veninde der lige har trukket sig, inden hun blev sluset ind i den pyramide-opbygning som det hele er.

  Det er samme fremgangsmåde som da Herbalife kom frem (min gamle kammerat var sælger, og kender alle de kneb der bruges)
  Så var der Lifewave plastre, Ginkgo-biloba (som jeg var testperson på grundet træning på højt plan,, no effekt)…

  Sælgere fra et kostprodukt (Maximus) som kunne få 50+ til at blive testosteron-fyre blev jeg faktisk truet af (hvis man læste mellem linjerne)
  Disse pyramide-selskaber eller selvstændige dukker op i ny og næ.
  Det er udelukket luft på dåse.
  Min mening er at de udnytter naive og godtroende mennesker, og det burde stoppes
  Undskyld mit negative indlæg på din yderst venlige og informative side, for det er ment positivt.
  Per

 134. Fed side med masser af fine og brugbare informationer TAK ‼️‼️‼️

  En X kollega HAR forsøgt sig med at sælge zinzino olie, men takket være de info jeg fandt på siden så…

 135. Først vil jeg lige sige tak for informativ artikel, som jeg har læst grundigt. Jeg er ikke nået igennem alle kommentarer – men mange og har også lært noget om god og dårlig stil i en debat Og om
  Vigtigheden sf beviser for påstande.
  Jeg har meget fortrudt, at jeg ikke satte mig ind i alt det her om fiskeolier inden jeg gik til en af disse salgs / info møder om pure artic Oil. Jeg var/er desperat pga pludselig opstået bruskskader i begge knæ grundet en voldsom træning på et hold i fitness, der har givet mig mange smerter- bare i alm gang og når jeg skal rejse og sætte mig. Jeg hoppede derfor, i panik, med på denne mirakelolie, som jeg forstod var den absolut bedste på markedet.jeg bruger olivenolie til madlavning Dagligt og tænker ikke, det er den, jeg ‘mangler’ – men tror på omega3 og omega6 balancen er vigtig – og kan gøre noget godt for vores krop at få mere omega 3.
  Det er godt en uge siden, jeg sagde ja til 6 md binding af Pure Artic . Jeg plejer ALDRIG at gøre den slags – uden at søge på det være kildekritisk! jeg fik en test, som jeg efterfølgende tænkte på validiteten af. Jeg sidder og tænker, at jeg gerne vil bakke ud og i stedet vælge et produkt med højere omega 3 indhold og uden binding- men stadig fra friske fisk (vild fangst og bæredygtigt) – vil olien fra Lysild umiddelbart ikke dække mine ønsker til en fiskeolie?
  Jeg har luge modtaget mine varet, men ikke taget hul på dem – kan jeg sende retur – fortryde mit køb på hjemmesiden og komme ud af det uden problemer ? Jeg fik jo den test, som jeg forstod fulgte med en binding på 6 md – men efterfølgende forstår jeg, at den koster 1000 kr, hvis man ikke tegner abonnement – opsiger jeg det abonnement, hvordan står jeg så ?
  Ved ikke om det er spørgsmål, som er egnede her. På forhånd tak – vh Birte

 136. Hvor er det dejligt med objektiv information. Der er en slankemodel, der bygger på keto og hvor “ejeren” anbefaler fiskeolie og kollagen fra Eq. Og folk falder i på stribe og roser både olie, kollagen og keto, som var det hendes opfindelse. Det er som at være del af en sekt, hvor medlemmerne har mistet enhver kritisk sans og lederen skovler penge ind.

 137. Jeg tillader mig at blande mig i koret af venmenende og tilsyneladende vidende mennesker, som går kosttilskud fabrikanterne ærinder. Det virker næsten som religion, men der er rigtig,rigtig mange nye forskningsresultater tilgængelige, som alle peger på at en almindelig sund, varieret kost er det bedste man kan gøre for sin krop.

  Spis fisk 2 gange om ugen, i stedet for at fylde fabrikanternes lommer.
  Og medens vi er ved det, lad være med at bruge penge på vitaminer og andre antioxidanter, som bevist er fuldstændig uden gavnlig effekt.

  Tidligere sagde man at man kun risikerer at tabe sine penge, når man køber antioxidanter i piller og kapsler, men desværre er det ikke tilfældet mere.
  Tvært imod er store doser direkte sundhedsskadelig, og kan forværre kræft og andre alvorlige sygdomme.

 138. Tak for god artikkel – du er klart en værdig person til at give dit besyv med din baggrund.

  Jeg har også været ude i at skulle tage stilling og det var ikke nemt – nogle af de kommentarer som der er kommet gør mig endnu mere bekymret…

  Syntes det er en svær beslutning mellem pris og kvalitet samt moral – hvor filan kommer de fisk fra som jeg jeg gerne vil spise olien fra?

  Måske du Kristian kan gå det i sømmende?

 139. Tak for at du tager emnet op Kristian, jeg har et par spørgsmål til dig og din viden som jeg tænker kan kaste yderligere lys over Helse emnet i denne artikel.

  Ud fra min viden, er der to grundliggende faktorer i forhold til helse og OMEGA fedtsyrer.

  A. Der er som du påpeger lavet en lang række studier, der mere eller viser signifikant effekt af Omega 3 fedtsyrerne EPA og DHA i forhold til blandt andre de indikationer du har angivet i din artikel. Disse studier omhandler typisk en vis angivet mængde af ovenstående omega 3 fedtsyre målt i gram/dag.
  Ud fra de studier der er, hvor mange gram Omega 3 (EPA & DHA) vil du mene der er belæg for at skulle indtage for at opnå de effekter der stræbes efter?

  B. En anden faktor som der siges at være evidens for, er vigtigheden af en god balance mellem Omega 6 og Omega 3 (EPA & DHA) – ref. https://iform.dk/sund-mad/for-meget-omega-6

  Ud fra din viden og indsigt – hvad mener du om emnet “balance mellem Omega 6 og Omega 3 (EPA & DHA)?” Er der evidens for dette, og hvilken balance vil du mene der er belæg for at stræbe efter ?

  I det tilfælde at du er enig i at det er helsemæssigt vigtigt at have en god balance, hvordan vil du så anbefale, at man som person kan afgøre hvor meget Omega 3 man bør indtage for at komme i balance? eller hvor lidt Omega 6 ? – hvordan finder vi som forbrugere ud af hvilken balance vi har ? og hvad der skal til, i fald vi ikke ligger i ret balance?

  En anden faktor som du måske også har holdning og mening om, og som kunne være Super at få din vinkel på er de faktor du mener er relevante i forhold til valg af fisk / fiskeolie.

  Når du skal købe fisk, hvilke overvejelser og krav har du så til kvaliteten af den fisk du skal spise?

  Med udgangspunkt i de overvejelser og krav du stiller til den fisk, du ønsker at spise, er det så fair, at antage at du har samme overvejelser og krav til den fiskeolie du indtager ?
  Ifald du mener det må være de samme overvejelser og krav, hvordan sikrer du dig så dette, ved valg af fiskeolie supplement ?

 140. Hej Peter

  A: Minimumsdosis bør mig bekendt være 250mg (EPA+DHA) dagligt. De bedste effekter på hjertekar sundhed lader til at være på 1g (EPA+DHA) dagligt, og derfor er det anbefalingen hos flere organisationer, herunder Hjerteforeningen (samlet 7g om ugen).

  B. Der er faktisk kommet nyere forskning, som stiller sig kritisk over for omega-3/6 ratioen, blandt fordi den bliver overfortolket. Den er jo primært baseret på befolkningsstudier, hvilket siger mere om sammenhæng (sammenfald) end årsagssammenhæng – og når det kommer til sundhed og levealder, så er det komplekst og mange ting har indflydelse. Derudover har man fundet at nogle typer omega-6 faktisk lader til at have gavnlige effekter.
  Kilde: Harris, 2018: The Omega-6:Omega-3 ratio: A critical appraisal and possible successor – Link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29599053/

  Jeg vil egentlig gerne holde mine egne præferencer og spisevaner ude af denne tråd, da jeg mener at det er sagen uvedkommende. Men jeg kan afsløre at jeg forsøger regelmæssigt at spise fiske, og jeg har et afslappet forhold til alle de detaljer, som så mange (blandt andet herinde) går op i i forhold til totox tal, kilde, fangstmetoder osv. osv. Jeg er nok mest interesseret i at vi ikke overfisker og passer på naturen.

 141. Hej Kristian,
  Mange tak for hurtigt svar.

  Interessant med nyere forskning der stiller sig kritisk i forhold til Omega-3/6 ratio…
  Godt der fortsat forskes..så vi kan blive endnu klogere.

  Tænker det er svært at finde SVARET i dag – men fornuften i at indtage fisk/Omega 3 i en mængde som du angiver giver jo mening, og så er der vel sikkert individuelle behov alt efter krop, og livsstil.

  Endnu en gang tak.

 142. Hej Kristian Bradsted,

  Som læge glæder det mig virkeligt at se så gennemarbejdet en analyse som den du har udarbejdet om Omega olier og Zinzino ! Både sober og fagligt velfunderet.!! Herligt, tak !!

  Et spørgsmål til dig : For ca.1 år siden faldt jeg på nettet over lange, tilsyneladende seriøse artikler om et naturprodukt mod søvnproblemer. Jeg havde store søvnproblemer efter 2 dødfald i familien. Jeg rekvirerede præparatet og befandt mig med lynets hast fanget i et abonnements net, som er næsten umuligt at komme ud af. Jeg var ikke skarp nok til at gennemskue det. Jeg var åbenbart for naiv og hoppede på deres “seriøsitet”.Firmaet hedder Vitaliv.no og præparatet hedder SleepRepair. Firmaet har uhyggeligt dygtige reklame- og salgskonsulenter og et ustoppeligt indkasserrings apparat.
  Præparatet har ikke dokumenteret effekt og jeg er flov over at jeg som læge kunne hoppe på det, men som sagt er deres salgs og reklame folk uhyggeligt dygtige til at manipulere med én, især under søvnløshed. Jeg bad dem stoppe med mit abonnement, de svarede at de stoppede det. Alligevel fortsætter de med at sende produktet, som så jeg sender tilbage. Men de sætter advokat på og truer med RKI. Et meget uhyggeligt og svindleragtigt firma, som jeg må advare alle imod.
  Kristian, kender du noget til dette firma ?
  Tak for din store og grundige indsats for at kaste lys over denne kost tilskuds industri, som er i kæmpe vækst.
  Bedste hilsner Dorrit

 143. Hej Dorrit

  Det lyder som en rigtig træls situation.
  Jeg kender dog ikke noget specifikt til Vitaliv.no. Men jeg kan se at størstedelen af de produkter, som de sælger, har ingen dokumenteret virkning. Koblet sammen med at deres produkter sælges via en abonnementsordning, så er det også en virksomhed, som jeg ville anbefale folk at undgå.

 144. Hej
  Min guddatter, som desværre er lidt naiv og meget godtroende er blevet bundet det balance olie på ærmet. Hun tror fuldt og fast på alle de påstande hendes “ven” kommer med.
  Hun har netop fået en scanning som viste en forbigående blodprop. Nu har hendes “ven” sagt at det er virkelig vigtigt at fortsætte med olien, fordi den også er blodfortyndende???
  En påstand er også at olien opretter balancen så man ikke får for mange eller for lidt af omega 3 og 6

 145. Hej lise.on@live.dk

  Omega 3 kan mig bekendt godt virke blodfortyndende, MEN kun i virkeligt store mængder.
  Generelt viser forskningen at et tilskud af fiskeolie ikke forebygger hjertekar-sygdomme, såsom blodpropper, hverken hos raske eller udsatte målgrupper. Men det virker forebyggende at spise en sund varieret kost, hvor almindelig fisk (sammen med frugt, grønt og fuldkorn) indgår.

  Et indtag af omega-3 vil ændre på forholdet mellem omega 3 og 6, og det er uanset hvordan og hvorfra man får sit omega 3. Men spørgsmålet er om den balance (forholdet i mellem 3 og 6) overhovedet har en indflydelse på ens generelle sundhed. Den nyeste forskning tyder på at det er yderst tvivlsomt.

 146. Hej Kristian

  Der står i NNR s. 223, at det totale indtag af n-3 og n-6 er mere vigtigt end ratioen.

 147. Mange tak for informativ og velfunderet læsning!

 148. Har igen været hos min ØreHalsNæse læge pga. noget kronisk bihulebetændelse, og stort set hver gang, får jeg at vide at jeg skal tage Pure Arctic Oil i kæmpe mængder, og det er det eneste der virker, for at styrke mit imunforsvar, og han i øvrigt kender en der sælger det.
  Jeg er dog ikke hoppet på det, men “nøjes” med fiskeolie fra Bodylab.
  Hans seneste påskud var at olie i kapsler ikke virkede, fordi olien var blevet opvarmet, men jeg har svært ved at tro at fiskeolie på flaske ikke skulle være blevet opvarmet.
  Jeg syntes godt nok det er ret problematisk at når ens egen læge begynder at sprede sådanne oplysninger, og måske tilmed selv tror på det.
  Ja jeg burde jo nok bare finde en anden læge.

 149. Wauw, tak for en helt fantastisk blog og for at holde debatten åben på denne måde. Det er virkelig flot.

  Jeg vil blot lige dele dette svar på nogle af de kritiske artikler der har været, både den ene og anden vej, i spørgsmålet om visse Omega3 olier kan være skadelige når de er blot mildt til moderat oxideret. Dertil har industrien samtidig forsøgt at sætte en ret høj standard, så den er let at overholde, og ikke nok med det – også at så tvivl eller enigheden om testmetoderne, brugt af de forskellige laboratorier til at opnå deres test-resultater.

  Her er et ret godt svar på nogle af de mange
  https://academic.oup.com/nutritionreviews/article/80/1/138/6321411?login=false

  Oxidized fish oil in rat pregnancy causes high newborn mortality and increases maternal insulin resistance
  Benjamin B. Albert
  https://journals.physiology.org/doi/full/10.1152/ajpregu.00005.2016%40apsselect.2016.3.issue-9

  Mulig fordelagtig synergi ved at kombinerer en høj-kvalitet lav TOTOX Omega3 sammen med andre vitaminer og kosttilskud.
  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15116076/

  Jeg ville selv gå efter en kombination af en god Omega 3 med eks.
  B12 vitamin, B6 vitamin, aktivt folat 5-MTHF og N acetyl cystein
  https://morethanhealth.dk/a/helseblog/n-acetyl-cystein-kosttilskud-nac

  Eller blot B6 og B12 vitamin https://morethanhealth.dk/products/global-healing-b12-vitamin-kosttilskud-29-ml

  Men uanset hvad, så er det blot vigtigt at vælge en god omega3 olie og måske kontakte firmaet og lave en stikprøve på et tidspunkt, og bede dem om deres seneste COA for at se TOTOX.

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *