Det spørgsmål er Marc blevet stillet det meste af sit liv. Marc er undervægtig og har været det siden han var ung.
På trods af at hentydningen i det ovenstående spørgsmål selvfølgelig rummer en sandhed, så negligerer det fuldstændig hvad vi ved, der driver spiseadfærd. Samtidig så fordummer og taler det ned til personer som Marc.
Det svarer til at sige til en overvægtig: ”Hvorfor spiser du ikke bare noget mindre?”.
Så nemt er det bare ikke. Og i praksis heller ikke så simpelt. Hvis det var, så stod vi ikke i en situation hvor størstedelen af den danske befolkning er klassificeret som værende overvægtige og svært overvægtige.
Selvom Marc er undervægtig, så er princippet det samme. Det er bare med omvendt fortegn. Det er mange års spiseadfærd, tankemønstre og følelser, der ikke bliver ændret af at blive konfronteret med det åbenlyse faktum, at man spiser for meget eller for lidt.
Marc har gentagne gange søgt hjælp og har via lægen fået bekræftet at han intet fejler. Men han har svært ved at tage på i vægt, og oplever at han hurtigt bliver mæt.
Desværre har Marc også ved diætist oplevet den samme undren over hans undervægt – ”bare spis noget mere”. Et drømmescenarie for mange! Men ikke for Marc.
Herefter har han fået dikteret hvad han skulle spise og hvad han ikke skulle spise, og via en detaljeret kostplan fået sin dag fyldt op med en masse nye madopgaver, der ville tage pusten fra de fleste.
Dette er generelt en dårlig fremgangsmåde, uanset om man skal tage på eller tabe sig. Det virkede heller ikke for Marc.
Udgangspunktet: Stærkt undervægtig
Da Marc kontaktede mig sidst i april måned vejede han 45,4 kg. Han er 21 år og 172 cm høj. Det gav ham et BMI på 15,3, hvilket er stærkt undervægtig (normalvægtig for en ung mand er et BMI på 18,5 – 25). En kropskompositionsmåling på InBody 770 viste, at han havde 4 kg fedt fordelt på hele kroppen.
Marc havde behov for at øge sin kropsvægt – muskler og fedt.
I stedet for at fortælle Marc hvad han skulle gøre, så spurgte jeg ham hvad han havde haft succes med tidligere, og hvad han havde lyst til.
Vi besluttede os for, at han skulle i gang med at styrketræne. Det havde han tidligere prøvet med en smule succes, men var gået i stå, fordi han oplevede at det blev kedeligt i længden.
Derudover aftalte vi, at han skulle indtage én protein shake én gang dagligt. Noget, der også havde virket, men som han tidligere havde fået kvalme af ved at følge anvisningerne på posen med proteinpulver. Dette giver jo egentlig meget god mening, når en dosis på 30-35 g protein er baseret på en person på ca. 80 kg. Marc ville derved indtage omkring halvdelen af den mængde protein, som han har behov for i løbet af en hel dag, i blot én shake. Det er ikke så mærkeligt at han fik kvalme.
Vi aftalte derfor at en halv dosering på 15 g, gerne blandet med sødmælk, ville være en god start.
Sådan en shake kunne han sagtens drikke, og det gav ham ca. 250 kalorier og 22g protein mere end han var vant til per dag.
That’s it!
Mere gjorde vi ikke.
Det behøver ikke at være svært, hårdt og ubehageligt at ændre livsstil
Vi forsøgte ikke at løse alle Marcs problemer med det samme, men i stedet påbegyndte vi en proces i den rigtige retning.
En retning, der indebar at træningen skulle føles godt, og ikke dræne ham for energi. Hans kost skulle ikke forårsage kvalme, som han havde prøvet så mange gange tidligere, og endda var blevet rådet til af sin diætist. Altså; spis til du får kvalme. Tænk lige over det en gang.
Siden hvornår er det blevet et succeskriterie at noget skal være ubehageligt for at virke? Både i forhold til kost og træning?
Jeg kan næsten garantere, at det ikke holder i længden, hvis du skal spise til du får kvalme for at tage på i vægt.
Ligeledes spår jeg dig meget lidt succes med dit vægttab, hvis du ikke må opleve mæthed eller du bliver bedt om at stoppe helt med at spise fødevarer, der giver dig nydelse.
Det samme gælder træning. Din træning vil blive sværere og sværere at møde op til, hvis du er af den opfattelse, at det er et succeskriterie at den skal forårsage total udmattelse, kvalme og ømhed de næste mange dage.
Hårdheden af træningen og størrelsen af din efterfølgende ømhed er en meget dårlig indikator for, hvor god en træning er. Hvis du vil vide om din træning giver dig resultater, så kig på dine resultater.
For at få resultater, så skal der gøres en indsats over længere tid. Dvs. at du skal gøre noget gentagende gange for at det virker. Kan du ikke det, fordi det er decideret ubehageligt, så stopper du selvfølgelig.
Din livsstilsændring behøver ikke at være et mareridt at komme igennem.
Rant slut. Tilbage til Marc.
Resultatet: Tungere, større og stærkere
(De følgende målinger er foretaget den 24. september 2018. Længere nede på siden finder du de seneste resultater fra februar 2019)
I takt med at Marc og jeg havde succes med vores små ændringer, lavede vi løbende justeringer – både i forhold til træning og kost.
I starten mødtes Marc og jeg 2 gange om ugen. Så begyndte Marc at træne på egen hånd og vi begyndte at mødes med større og større mellemrum. Vi mødes i øjeblikket en gang hver måned, og Marc træner selv 3 gange om ugen.
Hvordan ser det så ud med Marc i dag?
I dag vejer han 52,8 kg. Det er en vægtøgning på 7,4 kg og han har dermed øget sin kropsvægt med næsten 17%.
Han har taget 3,2 kg muskel og 2 kg fedt på. Resten er primært væske.
Nå ja, og så er Marc blevet rigtig stærk!
Da vi startede, havde han ingen erfaring med styrketræning med frivægte. I dag er han stærk nok til at kunne tage:
5 x 60 kg i dødløft
5 x 57,5 kg i squat
9 x pull ups
Marc er blevet enormt glad for styrketræning – noget han aldrig havde regnet med ville ske.
Marc har også erfaret, at hans glæde ved styrketræning er afhængig af hans nye spisevaner. Det er nødvendigt at spise nok for at hans træningspas er gode og behagelige at gennemføre, så han bliver stærkere. På den måde er processen mod forsat vægtøgning blevet selvregulerende og lystdrevet.
Opdatering: Normalvægtig og rigtig stærk!
Tiden er gået og intet har ændret sig i forhold til Marcs tilgang til træning og kost, hvilket betyder store fremskridt. Sådan går det ofte, når man har fundet en fremgangsmåde, der virker, så skal tiden blot have lov til at gøre arbejdet for én.
Marc var til opfølgning og test hos mig den 19. februar 2019 og vægten sagde 54,8 kg.
Det giver Marc et BMI på 18,5, hvilket betyder at han nu er normalvægtig.
Marc har taget 9,3 kg på i løbet at 10 måneder og har foreløbig ingen planer om at stoppe. Med vægtøgningen og regelmæssig styrketræning har han nemlig tilegnet sig en enorm styrke:
1 x 110 kg i dødløft (2 gange sin egen kropsvægt! Se videoen herunder)
1 x 87,5 kg i squat (over 1½ gange sin egen kropsvægt. Se videoen herunder)
0 kommentarer